Спипаха 100 дилъри до столични училища

Над 100 дилъри, които продавали дрога в района на училищата в София, бяха заловени при мащабна акция на СДВР и прокуратурата. Само на ден камери

Над 100 дилъри, които продавали дрога в района на училищата в София, бяха заловени при мащабна акция на СДВР и прокуратурата. Само на ден камерите покрай школата записват по 4 диска с информация, които се изпращат в МВР. На видеата се виждали съмнителните лица, които обикалят около училищата и търгуват с наркотици, пише в. „Монитор“.
До момента имало обаче само единици задържани. При спецоперацията, която продължила осем дни – от 1 до 9 ноември, били изловени голяма част от разпространителите на ниско ниво. Униформените ги сгащили в близост до учебните заведения, както и в градинките и парковете където се събирали тийнейджърите.
„Целта на акцията беше да противодействаме на престъпленията, свързани с наркотиците и децата. И в бъдеще ще продължим, като ще проявим пълна нетърпимост“, съобщи вчера градският прокурор Христо Динев. По думите му за тези осем дни са били проверени 87 училища, което е половината от учебните заведения в столицата. При хайката са изловени общо 116 лица от криминалния контингент. Тепърва ще се установява каква е била тяхната роля в разпространението и кой седи над тях.
Според информация на „Монитор“ арестуваните са били предимно дилъри с дребни дози у тях, както и такива, които са отговаряли за зареждането им. В полицейската клопка попаднали и клиенти на дилърите. Общото количество на откритата при хайката дрога била над 3 килограма марихуана, 30 грама екстази и над 50 грама амфетамини – все наркотици, предпочитани от учениците заради ниската им цена.
„Конкретните случаи, които представляват по-голям интерес, са на две големи групи, които са продавали дрога. Девет са задържаните от тези банди, като всеки от тях е имал определена роля“, обясни шефът на столичната полиция Младен Маринов.
Единият е отговарял за зареждането на дилърите на по-ниско ниво с наркотици, друг е прибирал парите. Имало е и човек, чиято задача е била набирането на нови разпространители. Както „Монитор“ писа, отличнички от столичните училища били предпочитани за дилъри и често били вербувани от бандитите. Възнаграждението им започвало от 50 лева и спокойно можело да стигне и до 200 лева на ден.
При акцията няма заловени такива ученички, но от полицията потвърдиха за набиращата сила тенденция. „Това е стартът на операцията, като в бъдеще това ще стане един системен подход“, категоричен беше вчера Маринов. Той обясни, че освен хайки покрай училищата столичните полицаи са обикаляли и питейните заведения, където също имало информация, че се предлага дрога на непълнолетни. При посещенията в клубовете униформените спипали 20 души, обявени за издирване.

COMMENTS

WORDPRESS: 0