Скимиращи устройства вече има и в банкомати в банкови клонове

Затова специалистите съветват да оглеждате внимателно процепа, откъдето се слага картата   Устройства за копиране и източване на дебитни и

Затова специалистите съветват да оглеждате внимателно процепа, откъдето се слага картата

 

Устройства за копиране и източване на дебитни и кредитни карти вече се поставят и в банкомати, които са монтирани в самите банкови клонове. Затова специалистите съветват да оглеждате внимателно процепа, откъдето се слага картата.

Макар и в банков офис, усърдно прикривайте с ръка персоналния си код.

Устройството се състои от няколко елемента и се поставя на банкомата за секунди. На пръстите на една ръка се броят сигналите от банки за монтирани скримиращи устройства от началото на годината в София. Причината, според полицията, са все по-сигурните модели машини за пари и в малкия лимит за теглене.

„Повечето лица, които се занимават със скимиране, избягват България. В повечето случаи те произвеждат тук, изпробват си техниката, без да теглят суми от набраната информация, отиват в чужбина и там теглят доста по-големи суми”, обясни Иван Петров от „Престъпления върху финансово-креднитната система“ към СДВР, съобщава БТВ.

В началото на седмицата подобно устройство или част от него е сложена в банкомат, който се намира в зона с 24-часово видеонаблюдение. Манипулацията хваща фирмата, която поддържа устройството. Банката блокира картите на всички теглили предишните дни. Пари не липсват.

Скимиращото устройство седи максимум 24 часа в машината. Добрите устройства, вече тествани у нас, се продават в Доминикана, Африка, Сингапур, Латинска Америка. Техниците обаче остават тук.

Най-новите скимиращи устройства са незабележими. При ваденето им от банкомата често се пробиват дупки по корпуса на машината. Това издава, че устройството е манипулирано. Полицаите съветват – когато теглите пари, не размахвайте пред банкомата листче с написан на него пин код. Разклатете т.нар. човка на банкомата. Ако тя е манипулирана, по-добре потърсете друга машина.