Плевнелиев: С ветото по Изборния кодекс напомням на политическите партии да прочетат Конституцията, където пише, че българските граждани имат равни права

„С ветото си по Изборния кодекс напомням, че политическите партии трябва да се върнат към основите на демократичната държава, да прочетат Конституцият

„С ветото си по Изборния кодекс напомням, че политическите партии трябва да се върнат към основите на демократичната държава, да прочетат Конституцията, където пише, че българските граждани имат равни права”, заяви държавният глава Росен Плевнелиев. Президентът обясни защо наложи вето върху текстове от Изборния кодекс, с които се ограничават конституционни права на сънародниците ни в чужбина.

„Българите, където и да са по света, трябва да могат да упражняват своите права. Държавата не бива да им пречи, а да ги облекчи в този процес“, категоричен беше президентът Плевнелиев. Държавният глава коментира като нелогични позициите на политически партии, които настояват българи в държави извън ЕС да бъдат ограничени в правото си на избор. „Създаването на пречки пред гражданите в чужбина да упражняват конституционното си право на глас е погазване на Конституцията“, посочи президентът Росен Плевнелиев.

„Народните представители трябва да си спомнят клетвата, която са положили – да спазват Конституцията и да служат на народа. Сега те трябва да помогнат на гражданите да упражняват правата си, независимо къде по света се намират“, каза още държавният глава.

Президентът коментира още, че ограниченията пред правата на българите зад граница са в противоречие с визията за въвеждане на електронното дистанционно гласуване от 2018 година. „Надявам се на отговорен дебат в Народното събрание“, каза още държавният глава Росен Плевнелиев.

COMMENTS

WORDPRESS: 0