Борел: Унгария и България финансират закупуването на оръжия за Украйна

Борел: Унгария и България финансират закупуването на оръжия за Украйна

България и Унгария участват във финансирането на оръжията, които ЕС доставя на Украйна, иначе нямаше как те да ѝ бъдат доставени - това каза върховния

България и Унгария участват във финансирането на оръжията, които ЕС доставя на Украйна, иначе нямаше как те да ѝ бъдат доставени – това каза върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел след края на Съвет „Външни работи“ в Люксембург.
Двете държави участват в общото финансиране на оръжия в размер на 1,5 млрд. евро, макар Унгария да не допуска преминаването им през нейна територия, заяви Борел в отговор на въпрос дали е видял промяна в тяхната позиция.
„Тези страни участват във финансирането на оръжията, които ЕС доставя на Украйна чрез своите страни членки. Ако не участваха, това нямаше да е възможно, тъй като решенията се вземат с единодушие. Така че всички 27 държави членки бяха единодушни и всяка от тях финансира своята част“, каза той.
Борел определи с две думи руската агресия срещу Украйна като „провал и ужас“. „Те се опитаха да превземат Киев и бяха отблъснати. И оставят след себе си избити цивилни, разрушени градове след безразборен обстрел като на гарата в Краматорск“, подчерта той.

COMMENTS

WORDPRESS: 0