ЦАМ: Цецка Цачева поведе на ген.Радев с 10%, трети е Каракачанов

На около 10% преднина може да разчита кандидат-президентът от ГЕРБ Цецка Цачева пред основния си опонент ген. Румен Радев (БСП) на първия тур от прези

На около 10% преднина може да разчита кандидат-президентът от ГЕРБ Цецка Цачева пред основния си опонент ген. Румен Радев (БСП) на първия тур от президентските избори. Това показват резултатите от проучване на Центъра за анализи и маркетинг, представено днес в БТА.

За председателя на парламента биха гласували 21,7 на сто от анкетираните, но изчисленията на агенцията показват, че при очакваните от нея 3,5 млн. участници във вота Цачева ще получи 32%. За бившия командир на бойната ни авиация процентите са съответно 14,8% и 22%.

Красимир Каракачанов е убедително трети с подкрепата на 9,1% от вероятните гласували (и 6,4% от анкетираните), а след него се нареждат Ивайло Калфин (6,3% от вероятните гласували), Трайчо Трайков (5,6%), Веселин Марешки (5,3%) и Татяна Дончева (3,3%).

Сред кандидатите с над 1% подкрепа са бившият премиер Пламен Орешарски (2,8%) и Жорж Ганчев (1,4%).

5,7% ще използват квадратчето „Не подкрепям никого“.

При въпрос в свободна форма и без значение от личните предпочитания, над една трета от запитаните са на мнение, че Цецка Цачева ще спечели изборите, докато ген. Радев остава далеч назад с 16,1%.

Профилът на президента: мъж (според 55,2%), центрист или десен (според общо 43,4%), професионален политик (52,3%) и евроатлантик (според 45,4%). Прави впечатление, че профилът от изследването се разминава с електоралните предпочитания за конкретните личности (най-близо до него е Трайчо Трайков, който е едва пети-б.р.).

48% от гледалите дебата между Цецка Цачева и Румен Радев в ефира на bTV са на мнение, че генералът е бил по-убедителен, докато на противоположната позиция са 34% (а 11 на сто смятат, че и двамата са били неубедителни).

Сред тези, които не са гледали дебата, но са получили информация за него, процентите се обръщат в полза на председателя на Народното събрание.

COMMENTS

WORDPRESS: 0