Удължават извънредната епидемична обстановка до края на юни

Извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена с още един месец - до края на юни. Това обяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунче

Извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена с още един месец – до края на юни.

Това обяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред бТВ.

„С обявяването на тази обстановка са свързани доста от мерките, които се прилагат,
така че без нея те не могат да действат. Вероятно ще е необходимо поне с 1 месец
тя да се удължи“, обясни Кунчев.

От думите му се разбра, че „зелените коридори“ няма да се закриват, облекчава се раздаването на ваксини за личните лекари – те ще ги получават от РЗИ-тата и от ДКЦ-тата, които ще бъдат определени в заповед. Така ще бъдат избегнати струпвания и напрежение, каквото имаше пред Столичната здравна инспекция.

Според Кунчев трябва да се засили ролята на общопрактикуващите лекари – те да получават толкова ваксини, колкото заявят.

От края на май доставките на „Пфайзер“ се увеличават двойно, което ще даде възможност да останат количества за електронната система и „зелените коридори“, посочи още главният здравен инспектор.

Той съобщи, че се обмислят промени в правилата за влизане в България – децата до определена възраст да не се тестват. Обсъждат се два вариант за такава възрастовата граница – до 2 г. или до 5-6 г., като най-верятно ще се приеме второто предложение.

„Според мен е по-удачно да е 5-6 г., вземането на проба от по-малките деца е по-неприятно, по-трудно особено в условия на граница или някъде другаде. Има минимален риск, но е приемлив, не е толкова голям процентът на децата под 5 г., които пътуват, влизат в България, така че може да определим възраст, която да улеснява пътуванията на хората“, уточни Кунчев.

Планира се и разширяване на списъка с производители на бързи тестове. Ще се разшири и списъкът с държави, от които влизането е забранено заради разпространението на индийския вариант на вируса на територията им.

Очаква се промените да станат факт през новата седмица.

COMMENTS

WORDPRESS: 0