България издигна официално кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН

България официално издигна кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Външният министър Даниел Митов е изпратил във вторник писмото с

България официално издигна кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Външният министър Даниел Митов е изпратил във вторник писмото с българската номинация, съобщиха от ведомството.

”С биографията си и натрупания опит Бокова може да бъде една от значимите кандидатури в предстоящата кампания за Генерален секретар на ООН”, посочват от Външно министерство, цитирани от Mediapool.

В съобщението изрично се посочва, че номинацията е във връзка с решение на правителството на Пламен Орешарски от юни  2014 година да издигне Бокова. Тогава сегашният премиер Бойко Борисов го обяви за „нахалство“.

По-рано във вторник лидерът на АБВ Георги Първанов, който е главният мотор на кампанията за издигането на Бокова, обяви, че се надява на заседанието на Министерския съвет в сряда да бъде взето решението за номинирането й.

„Надявам се с решението утре – предложението до ООН, да бъде приет план за подкрепа на кандидатурата, за да може всеки един от нас да дава своя принос“, каза Първанов пред БНТ във вторник.

В дневния ред на заседанието на правителството, разпространен от пресслужбата на кабинета обаче, липсва подобна точка. Източници на Mediapool коментираха, че всъщност няма да има конкретно решение на Министерския съвет, а правителството само ще разпрати писмата до страните членки на ООН за българската кандидатура въз основа на взетото още от кабинета на Пламен Орешарски решение за издигането на Бокова.

Така Борисов щял максимално да се разграничи от сегашния генерален директор на ЮНЕСКО, за която се счита, че има реални шансове да оглави Организацията на обединените нации.

Последните изявления на Борисов бяха, че няма да бърза с номинацията и дипломатическите преговори около българската кандидатура ще продължат, докато не се осигури необходимата подкрепа.

В понеделник обаче от Министерския съвет съобщиха кратко за проведен телефонен разговор между Борисов и зам.-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева, която го „уверила“, че остава изцяло ангажирана със задачите си в ЕК.

Ускоряването на решението идва след натиска от страна на АБВ да бъде издигната Бокова. Заради проблемите в управляващата коалиция Борисов разчита изцяло на подкрепата на АБВ за кабинета му и за прокарването на правителствените закони.

Макар АБВ да заплаши,че ще оттегли подкрепата си за ГЕРБ, ако Бокова не бъде номинирана, сега Първанов заяви, че издигането й няма да е заради тяхната позиция. „Бяхме малко остри, но аргументирани, защото твърдим, че това е най-добрата кандидатура”, заяви бившият президент.

Кристалина Георгиева е сочена от международни издания и наблюдатели като един от фаворитите за нов генерален секретар на ООН, редом с друга българска – шефът на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Досега Георгиева не е коментирала публично амбициите си по отношение на ООН, докато Бокова води организирана кампания за номинацията си както в България, така и в чужбина.

Според правителствени източници именно агресивните призиви и атаки, идващи от привържениците на Бокова, са накарали Борисов да приеме нейната кандидатура и да убеди Кристалина Георгиева да не се кандидатира.

Депутати от ГЕРБ твърдят, че премиерът не се интересува от това, че кандидатурата на Бокова ще се провали, а от това да угоди на лидера на АБВ Георги Първанов, който го заплаши с оттегляне на подкрепата на АБВ, ако не издигне Бокова.

COMMENTS

WORDPRESS: 0