Зрелостнииците се явяват на матура по български език и литература

Зрелостнииците се явяват на матура по български език и литература

Пътят на посвещаването в любовта" по стихотворението "Посвещение" на Петя Дубарова е темата на интерпретативното съчинение, което се падна днес на мат

Пътят на посвещаването в любовта“ по стихотворението „Посвещение“ на Петя Дубарова е темата на интерпретативното съчинение, което се падна днес на матурата по Български език и литература.
Есето е с формулировка „Живот в мрежата“. По една от двете теми имат право да пишат абитуриентите.
Над 50 000 зрелостници в страната са подали заявления за допускане до задължителната матура по български език и литература днес. И тази година изпитът включва 40 задачи с избираем отговор, кратък свободен отговор и разширен свободен отговор (създаване на текст от четири-пет изречения). Последната задача е за създаване на аргументативен текст (интерпретативно съчинение или есе). Максималният брой точки на държавния зрелостен изпит е 100, като той се счита за издържан при минимум 30 точки, уточняват от Министерството на образованието и науката.
Изпитът е разделен на три модула. Първите два са по 60 минути, а третият – 120 минути. За ученици със СОП са предвидени до 30 минути повече за първите два модула, а за третата част – 60 минути.
И тази година максималният брой точки на матурата ще е 100 точки, а изпитът се смята за издържан при минимум 30. Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и 2 с разширен свободен отговор. Последният 41 въпрос включва писане на есе или интерпретативно съчинение, като за втора поредна година за тях ще има две отделни теми. Съчинението е върху изучавана творба. При него от зрелостниците се очаква да интерпретират зададената тема спрямо текста на произведението. От тях се изисква да формулират ясна теза, да я аргументират, да коментират използваните изразни средства. Темата за есе не е обвързана с конкретен литературен текст и при нейното интерпретиране няма ограничения.
Резултатите от държавния зрелостен изпит ще бъдат обявени до 9 юни.

COMMENTS

WORDPRESS: 0