Заради наказателните процедури срещу България ЕЦТП настоява за оставките на шефовете на ДАБДП и ИААА

Заради наказателните процедури срещу България ЕЦТП настоява за оставките на шефовете на ДАБДП и ИААА

Европейската комисия (ЕК) е стартирала две наказателни процедури срещу България заради несправяне с прилагането на европейските изисквания за пътна бе

Европейската комисия (ЕК) е стартирала две наказателни процедури срещу България заради несправяне с прилагането на европейските изисквания за пътна безопасност.
Затова Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) настоява за оставката на цялото ръководство на Държавната агенция за безопасност на пътищата (ДАБДП), начело с председателя Малина Крумова.
Настояваме за оставката и на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА) Бойко Рановски. Според ЕК България в лицето на ИААА не е предоставила информация за това как се прилагат новите правила за периодичните технически прегледи на моторните превозни средства. Срокът за предоставяне на информацията е изтекъл на 27 септември 2022 г.
И това е само малка част от нарушенията.
ЕЦТП многократно алармира за неспазването на срокове при прилагането на европейски изисквания и критикува ръководствата на ДАБДП и ИААА с настояване да изпълнят задълженията си или да се оттеглят.
Сега въпросът е: „Ако България бъде осъдена по стартиралите две процедури, дали това ще е за сметка на българските данъкоплатци или за сметка на ръководствата на двете агенции?“. Отговорът е еднозначен, а най-лошото е, че не е ясно и кой ще плати цената за жертвите по пътищата.

COMMENTS

WORDPRESS: 0