Започват Коледните пости

Започват Коледните пости

От днес започват 40-дневните Коледни пости, които ще завършат на Бъдни вечер, 24 декември. Рождественският пост е втори по продължителност след Велики

От днес започват 40-дневните Коледни пости, които ще завършат на Бъдни вечер, 24 декември. Рождественският пост е втори по продължителност след Великия пост, често е наричан още Четиридесетница на апостол Филип, тъй като се празнува веднага след Деня на апостол Филип – 14 ноември. Установен е сравнително късно – в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий.
Постът не е само въздържание от храна. За практикуващите християни това е време на смирение, молитви за пречистване от греховете, покаяние, въздържане от страсти и пороци, прошка. Телесният пост, който се изразява във въздържание от храна, изисква да не се ядат месо и месни продукти, както и други храни от животински произход – мляко, сирене, яйца. Ограничението е най-строго в първата седмица, 15 – 21 ноември и в периода 20 до 24 декември включително, когато е позволена само растителна храна с олио. На празниците Въведение Богородично, 21 ноември и Никулден, 6 декември, е разрешена консумацията на риба и вино.
Според духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост, а човек с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните грехове, и да потърси опрощение.

COMMENTS

WORDPRESS: 0