Започна свещеният за мюсюлманите месец Рамазан

Започна свещеният за мюсюлманите месец Рамазан

Започна месецът на постите в мюсюлманския свят – Рамазан, който ще завърши на 11 май. Ежегодният пост отбелязва първото откровение на пророка Мохамед

Започна месецът на постите в мюсюлманския свят – Рамазан, който ще завърши на 11 май. Ежегодният пост отбелязва първото откровение на пророка Мохамед и се спазва от вярващите мюсюлмани по целия свят. Постите траят между 29 и 30 дни, в зависимост от тълкуванието на лунните фази от мюсюлманите и имат за цел да приближат хората до Бога чрез самодисциплина и смирение.
По време на свещения месец мюсюлманите постят от изгрев до залез слънце, въздържайки се и от храна и от напитки. Това означава, че те прекарват около 15 часа в денонощието без храна, вода, цигари или кофеин. Постите имат за цел да приближат вярващите към Бога чрез самодисциплина и смирение. Освен това, по време на постите е забранено ругаенето, както и сексуалната активност. Предизвикателството на постенето за мнозина е и възможност за духовно и физическо пречистване и отказ от лоши навици.
През този месец изповядващите исляма трябва да държат „оруч“ – пост.
Всяка вечер след постите мюсюлманите дават „ифтар“ – благотворителна вечеря, а по-заможните вярващи раздават „садака“ – милостиня за по-бедните.
Мюсюлманите следват лунен календар и заради методологията на наблюдение на Луната различни страни обявяват началото на Рамазана с един-два дни разлика.
Тази година Главното мюфтийство определи минималната стойност на ифтара да е 10 лева на човек.
Тази година Рамазан Байрамът (Шекер Байрам) е на 21-23-и април.

COMMENTS

WORDPRESS: 0