Зам.-министър: Кирил Петков и Асен Василев се опитват да си осигурят власт на всяка цена

Зам.-министър: Кирил Петков и Асен Василев се опитват да си осигурят власт на всяка цена

Кирил Петков и Асен Василев действат по един непарламентарен начин, по който се опитват да си осигурят власт на всяка цена. Това каза пред БНР Пламен

Кирил Петков и Асен Василев действат по един непарламентарен начин, по който се опитват да си осигурят власт на всяка цена.
Това каза пред БНР Пламен Данаилов, член на „Има такъв народ“ и заместник-министър на енергетиката в оставка, който коментира разговорите, които лидерите на „Продължаваме промяната“ водят с отделни депутати от парламентарната група на ИТН.
Той потвърди категорично, че лошото финансово управление на държавата е причината ИТН да не е вече част от управляващата коалиция.
„Министърът на финансите Асен Василев дължи отговори на защо приходите за май 2022 г. са с 4% по-малко от май 2021 г.? Защо НАП не работи така, както трябва да работи“.
Пламен Данаилов предупреди, че стопанската инициатива намалява в бизнеса:
„Наистина българската икономика расте като иднос, но това е свързано с конюнктурни факти – високите цени на електроенергия и войната в Украйна. Държавата не намери възможност да инвестира в нашата икономика. Не се създадоха предпоставки за инвестиция и оттам за развитие на бизнеса. За 5 месеца на годината сме изпълнили само 10% от капиталовите разходи. Когато държавата се отдръпва и не инвестира в икономиката, това е ясен сигнал към бизнеса и той също не инвестира“.
По думите му Планът за възстановяване е намален с 10%.
„Ще получим с 570 млн. евро по-малко. Тук има обективни причини, защото спадът в БВП през 2020 и 2021 не е толкова голям, колкото е първоначално отчетено. Тук беше ролята на министъра на финансите да договори тези средства да останат за България“.
В предаването „12+3“ Пламен Данаилов определи като неясна и без конкретни ангажименти програмата, с която ПП търсят подкрепа за създаване на ново правителство:
„Надявам се колегите ми от ИТН, които се отделиха от групата ни, да не гласуват за такова управление с такава изключително лоша политика, която води към криза българската икономика“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0