Задържане под стража за изключително агресивен шофьор, вдигнал на крак полицията преди 10 дни

Задържане под стража за изключително агресивен шофьор, вдигнал на крак полицията преди 10 дни

Съдът потвърди мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо И.Т. (на 41 години), привлечен в качеството на обвиняем от Районна прокуратура-Кюст

Съдът потвърди мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо И.Т. (на 41 години), привлечен в качеството на обвиняем от Районна прокуратура-Кюстендил за извършени от него престъпления – причиняване на телесна повреда по време на управление на МПС, оказване на съпротива срещу орган на властта, закана срещу длъжностно лице, хулиганство, повреждане на чуждо имущество. Това съобщиха от държавното обвинение.
Действията по разследването по досъдебното производство са започнали на 2-ри септември, извършен е оглед на местопроизшествието, разпитани са свидетели, изискана е информация от тел. 112 и записи от камери за видеонаблюдение.
По делото са събрани доказателства за виновността на И.Т., извършил противозаконни деяния, за които е бил привлечен към наказателна отговорност и задържан.
Установено е, че на 2-ри септември се е провеждало спортно състезание по колоездене по маршрут Разлог-Банско-Баня и обратно. От страна на полицейските служители от РУ на МВР в Банско била създадена необходимата организация за обезопасяване на спортното мероприятие. В частност било спирано движението за преминаване на колоездачите в конкретни участъци.
Същия ден обвиняемият И.Т. управлявал лек автомобил по ул. „Патриарх Евтимий“ в Банско. Той не се подчинил на подадения му от органа на реда сигнал със стоп-палка за отбиване вдясно. Вместо това ускорил скоростта на движението на колата, насочил я срещу полицаите, след което продължил шофирането. Водачът демонстрирал арогантно поведение на пътя срещу служителите на реда, съпровождали велосипедистите. Игнорирал сигналите им, отказвал да се отклони от пътя, неколкократно се насочвал към автомобилите им, преминал през колоната с колоездачи.
Действията на И.Т. били възприети от участниците в спортното състезание, които изразили възмущението си и споделили за реална опасност за техния живот.
Непосредствено след приключване на мероприятието, обвиняемият продължил движението си по посока Симитли, а впоследствие по автомагистрала „Струма“. Той не се подчинил на дадените му сигнали от полицаите, предприели действия по спирането му. Шофирал с висока скорост, предприемайки рискови маневри и създавайки многократни предпоставки за пътнотранспортни произшествия. Застрашил живота и здравето на други участници в движението.
В района на Бобошево обвиняемият И.Т. предприел действия по спиране в аварийната лента. На приближаващите го полицаи той отправил заплашителни жестове и целенасочено ударил с колата си служебния им автомобил. Въпреки отправените му разпореждания и предупредителни изстрели не се подчинил и потеглил към Дупница. Продължил да провокира пътни инциденти, изблъскал полицейските коли от пътя.
В района между селата Нов Чифлик и Багренци била създадена КПП за спиране на агресивния водач. Той преминал през поставената бариера, ударил полицейския автомобил, след което се блъснал в дърво. Заключил автомобила си и отказал да излезе. Бил изваден от него от служителите на реда, след което му били поставени белезници.
Вследствие на предизвикания от обвиняемия пътен инцидент на двама полицейски служители били причинени телесни повреди.
Делото е изпратено по компетентност от Районна прокуратура-Кюстендил на Окръжна прокуратура-Кюстендил, под чието ръководство и надзор продължава работата по разследването.

COMMENTS

WORDPRESS: 0