ВСС отложи разглеждането за отстраняване на главния прокурор

ВСС отложи разглеждането за отстраняване на главния прокурор

Висшият съдебен съвет (ВСС) единодушно прие да отложи разглеждането на искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев до приемане на процедур

Висшият съдебен съвет (ВСС) единодушно прие да отложи разглеждането на искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев до приемане на процедурни правила.
Причината е, че няма правила, по които да се гледа искането на съдебния министър Надежда Йорданова. Това e единствената точка в дневния ред на заседанието на Висшия съдебен съвет днес.
Отстраняването на Гешев е предложено по член от Конституцията, който позволява това при „тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт“.
Правосъдният министър заяви пред членовете на съвета, че с поведението си главният прокурор накърнява престижа на съдебната власт, съобщи Блиц. Тя предложи на Пленума на ВСС да разгледа посочените обстоятелства, свързани с негови действия и бездействия, които водят до нарушаване на служебните му задължения.
След това взе думата председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков. Той предложи отлагане до окончателното произнасяне на Върховния административен съд по предишното предложение за отстраняването на Иван Гешев, което беше на служебния министър Янаки Стоилов.
„Моля политиката да напусне тази зала и да влезе правото“, каза Чолаков.
Чолаков предложи и да се възложи на правната комисия на ВСС да изготви правила за процедурата, по която ще протече разглеждането на внесеното предложение на Надежда Йорданова.
Главният прокурор Иван Гешев за пореден път заяви, че не се притеснява по никакъв начин, напротив – иска максимално бързо предложенията и на Йорданова и Стоилов да бъдат разгледани по същество и при максимална публичност. Гешев настоя да има и пряко излъчване по БНТ.
„Това е начинът да се видят явната юридическа несъстоятелност и на двете искания. Да се сочи, че прокуратурата е централизирана, след като този текст е отменен 2016 година. За мен това е показателно. Няма да коментирам творби на Вазов и Йовков, които съм изпратил на неправителствена организация“, заяви Гешев.
Той каза, че е съгласен с предложението да се изработят правила за процедурата. Посочи, че става въпрос за особена дисциплинарна отговорност, така че няма пречки да се приложи практиката и опита от дисциплинарните производства.
„За мен е ясно, че това е политическа атака срещу прокуратурата. Все по-ясно става и на европейските ни партньори. Осем процента доверие, ако това е вярно, това означава доверие по-голямо от на някои политически сили, чиито представители са тук в тази зала. Съдебната власт е подложена на натиск от изпълнителната власт.“ каза още главният прокурор.
След кратка дискусия ВСС реши да отложи темата с две седмици, за да се изготвят процедурни правила. Гешев изрично отбеляза, че не е гласувал, за да няма съмнения за влияние от негова страна върху съвета.

COMMENTS

WORDPRESS: 0