Връщат се маските и във Варна

Връщат се маските и във Варна

От 1 август в магазините и в градския транспорт във Варна хората отново трябва да бъдат с маски, гласи нова заповед на Регионалната здравна инспекция.

От 1 август в магазините и в градския транспорт във Варна хората отново трябва да бъдат с маски, гласи нова заповед на Регионалната здравна инспекция. Противоепидемичните мерки, които са валидни за цялата област, ще бъдат в сила до края на август.
Маски трябва да бъдат ползвани във всички помещения, предназначени за обществено ползване – лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за социални услуги, администрации, търговски обекти, гари. Изключения се допускат само за персонала и клиентите в ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и барове. Същото е валидно и за фитнес залите.
Децата до 6-годишна възраст не са задължени да носят маски. В заповедта на РЗИ е посочено, че работодателите трябва да организират противоепидемични мерки в помещенията във фирмите и да осигурят физическа дистанция от най-малко 1,5 метра между хората.
В детските заведения трябва да бъде засилен филтърът на сутрешния пропусквателен режим и децата със симптоми за COVID-19 или други заразни заболявания да не бъдат допускани в помещенията.
От РЗИ налагат ограничения и върху свижданията в болниците и хосписите в региона. Близките могат да посещават само пациенти, които са приети за повече от 5 дни и то по преценка на лекуващия лекар.

COMMENTS

WORDPRESS: 0