Военната инвазия в Украйна вдигна цената на пшеницата

Военната инвазия в Украйна вдигна цената на пшеницата

Фючърсите на пшеница в САЩ достигат в петък най-високите ценови нива от близо 14 години, тези на царевицата се покачват към близо 8-месечен връх, като

Фючърсите на пшеница в САЩ достигат в петък най-високите ценови нива от близо 14 години, тези на царевицата се покачват към близо 8-месечен връх, като има и повишаване на цените на соята, тъй като продължаващата и днес военната инвазия на Русия в Украйна предизвика опасения от прекъсване на доставките на зърно от ключовия черноморски регион, съобщава Ройтерс.
Дневните ценови лимити за фючърсните договори на пшеница на Чикагската стокова борса (CBOT) бяха разширени за петъчната сесия на търговия.
Украинските военни спряха търговското корабоплаване в своите пристанища, а Москва спря движението на търговски кораби в Азовско море до следващо нареждане, въпреки че остави руските пристанища в Черно море отворени.
Водещият вносител на пшеница Египет се наложи да отмени последния си търг за закупуване, получавайки само една оферта след руската инвазия в Украйна.
Украйна е основен износител на царевица, като Китай и Европейският съюз са сред основните й купувачи. Русия, най-големият износител на пшеница в света, доставя основно зърното си от пристанища в Черно море.
Тъй като Русия и Украйна формират около 29% от световния износ на пшеница, 19% от световните доставки на царевица и 80% от световния износ на слънчогледово масло, търговците на селскостопанска продукция се притесняват, че въоръженият конфликт между тях може да повлияе на движението на реколтата и да предизвика „масов бой“ от страна на вносителите за заместване на доставките от Черноморския регион.
Най-активният договор за пшеница с доставка през май на CBOT се повишава в началото на петъчната търговия с нови 0,9% към 9,43 долара за бушел, след като през вчерашната сесия достигна връх от близо $ 9,60 – най-високо ценово ниво от юни 2008 г.

COMMENTS

WORDPRESS: 0