Внимание: Фалшив китайски ориз залива пазарите в страната

Внимание: Фалшив китайски ориз залива пазарите в страната

Фалшив ориз се продава в последните месеци у нас. За това алармират граждани, установили, че зрънцата, които традиционно се варят за около 20-25 минут

Фалшив ориз се продава в последните месеци у нас. За това алармират граждани, установили, че зрънцата, които традиционно се варят за около 20-25 минути, сега изискват по-дълъг период на приготвяне, пише „Уикенд“.
Освен това вкусът им бил пластмасов.
За ориза от пластмаса се говори от поне три години. Още през 2018 г. се появиха видеа, които показват как в китайски фабрики се произвежда ориз от нишесте, в което е добавена пластмаса. Макар съдържанието на пластмаса в крайния продукт да е ниско, самата идея, че ядем пластмасова храна е ужасяваща.
Фалшивият ориз, който идвал от Китай, се продавал в насипно състояние по пазарите в най-обикновени прозрачни пликчета. Слагала му се цена малко по-ниска от тази на истинския ориз и това служело за примамка на повече клиенти. Потребителите твърдят, че зърната не се разкашквали, макар и при дълго варене.
На външен вид фалшивият ориз не се различавал от истинския. Затова трябва да се направи проверка. Изсипете част от плика в купа с вода. Ако зърната потънат – всичко е наред, ако изплуват над водата, значи сте си закупили съвременна синтетика.
Другия тест, който можете да направите, е с хаванче. Истинският ориз при начукването се превръща в нещо като бяло брашно. Менте оризът има леко жълт цвят.

COMMENTS

WORDPRESS: 0