Великден е! Христос възкресе!

Великден е! Христос възкресе!

Великден е! Христос възкресе! Нека Великденските празници бъдат изпълнени с радост и много щастливи моменти! Желаем Ви много мир и надежда, сбъднати

Великден е!
Христос възкресе!
Нека Великденските празници бъдат изпълнени с радост и много щастливи моменти! Желаем Ви много мир и надежда, сбъднати обещания и прекрасни нови спомени!

Днес е Възкресение Христово, най-големият празник на християните, наричан още Празник на празниците.
Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. Великден е сред така наречените подвижни празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние.
Подготовката за честването му започва преди седмица, наречена Страстна седмица.
В християнската религия Възкресението Христово се чества на третия ден, след като той е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба.
По Великденските празници на трапезата има козунаци и боядисани яйца. Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца божий – Христос. Яйцата се носят в храма за освещаване.
Боядисването на яйцата е традиция, запазена вече 4000 години. В България с първото яйце, задължително боядисано в червено, са свързани различни обичаи. На някои места то се поставя под иконата и престоява там до следващия Великден. На други места се поставя в сандъка с момински чеиз, на трети пък се заравя в средата на нивата, за да я пази от градушка. Също се хвърля и в река.
Великден се празнува от днес в продължение на три дни. Сутринта в неделя цялото семейство посещава църквата за тържествената литургия. По традиция през празничните дни се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание.
Седмицата след Великден се казва Светла седмица, защото възкресението на Христос донася просветление за всички.
Днес имен ден празнуват: Велик, Велика, Велико, Велин, Велислав, Величка, Величко, Велка, Велко, Вельо, Вили и Велина.

COMMENTS

WORDPRESS: 0