„Възраждане“: Народът обеднява с всеки ден! Оставка на правителството!

„Възраждане“: Народът обеднява с всеки ден! Оставка на правителството!

Народният представител от "Възраждане" Искра Михайлова прочете от парламентарната трибуна преди минути декларация от името на на парламентарната група

Народният представител от „Възраждане“ Искра Михайлова прочете от парламентарната трибуна преди минути декларация от името на на парламентарната група на партията.
Поместваме целия текст без редакторска и коректорска намеса:
Вчера европейската комисия отново уведоми държавите-членки, че компаниите могат да продължат да плащат за руски газ, без да нарушават санкциите на Европейския съюз срещу Руската Федерация. Санкциите не пречат на компаниите да откриват сметка в определена банка, включително. Газпромбанк, и могат да плащат за руски газ – стига да го правят във валутата, договорена в техните съществуващи договори.
Оставяме настрана васалното положение, в което Европейската комисия спуска нареждания към държавата ни и министерски съвет ги гласува единодушно, включително представителите на БСП, които иначе държат коренно различна реторика в публичното пространство, но възниква друг въпрос. Способен ли е уж българският Министерски съвет дори да разбира тези команди по същество.
Още когато Газпром обяви новата схема на разплащане, реакцията на правителството беше, че ще остане на общата позиция на Европейския съюз и ще се грижи за общностните ни ангажименти, колкото и според нас от Възраждане да е изпразнена от съдържание тази фраза. А самият министър-председател Петков каза, че спирането на газа е проблем между Европейския съюз и Газпром и България няма нищо общо.
Новото правителство на уж промяната хвърли България в хаос с поредица от кризи. След критичните за българския бизнес месеци с рекордно високите цени на тока, въпреки че у нас се произвежда евтина електроенергия от тец и аец, която отново общностните ангажименти не ни позволиха да ползваме, дойде кризата с газа, за която ние предупредихме още през февруари. Сега предстои и криза с петрола.
От 27 април Кирил Петков и министрите му обикалят телевизиите и обясняват, лъжейки без скрупули, как Русия е спряла доставките на газ за България и то без предупреждение в рамките на 24 часа. Изредиха се куп оправдания защо България отказва да отвори сметка в Газпромбанк и да продължи да плаща във валутата по договора си и нито едно от тези оправдания не беше нито убедително, нито адекватно.
И докато европейските компании вече предприемат действия да поддържат газовите си доставки, българското правителство договаря покупки на същия този газ, но през посредник и на далеч по-висока цена. Как това е в интерес на нас българите остава загадка.
По данни от Bloomberg вече 20 европейски компании имат сметки в Газпромбанк и още толкова са подали заявка. Компании като Италианската Eni и ОМV ще преминат към откриване на сметки в рубли и евро в Газпромбанк, докато Кирил Петков заявява гордо, че няма да се поддадем на този шантаж. До него господин Василев гръмко обяви, че „ако някой ни обяви война, трябва да е готов за нашия ответен удар“.
А ответният удар на тези двама господа е насочен не към Русия или който и да е друг, а към българските граждани.

Българският народ обеднява с всеки ден:

Газът е поскъпнал със 138 % за година, а бензинът и дизелът с близо 45%.
Цената на тока за бизнеса достигна рекордни нива.
Повишението на цените на храните е с над 21%, рекордно за последните 14 години.
Олиото се покачи с 43.6%.
Хлябът с 23.8%.
Млечните продукти с 21.2%.
Зеленчуците с 32.4%.
Цените в земеделието скочиха с над 70%, от които торовете с рекордните 153%.
Инфлацията достига 14.4% според НСИ.

До момента! Прогнозите са, че до края на годината е възможно да поскъпнат още толкова.
И докато трудно разбиращите и възпроизвеждащи смислена реч уж български министри очакват дългосрочните решения за справяне с проблемите да им бъдат издиктувани от ЕК или САЩ, то може и да не ни остане България.
От Възраждане свалихме доверие от това неадекватно и вредно правителство. Вярваме, че най-добрият техен ход е да подадат оставка незабавно.
Още днес. А за спасението на България трябва да управлява Възраждане.

COMMENTS

WORDPRESS: 0