Въведение Богородично е, празнуваме Деня на християнското семейство

Въведение Богородично е, празнуваме Деня на християнското семейство

Днес Православната църква отбелязва празника Въведение Богородично. В българския народен календар той е отреден за Ден на християнското семейство. Сп

Днес Православната църква отбелязва празника Въведение Богородично. В българския народен календар той е отреден за Ден на християнското семейство.
Според библейската история, на този ден, 21 ноември, Света Дева Мария е въведена в Йерусалимския храм, за да служи предано на Светия Господ Бог – обещание дадено пред него от родителите й Йоаким и Мария. Когато изкачва 15-те стъпала до входа, тя е едва 3-годишна, но сякаш невидима сила и решителност я тласкат напред към ръцете на Първосвещеник Захария, неин покровител и благочестител. Тя остава да живее в смирение и служба докато настъпва времето да се омъжи и да изпълни житейската си мисия – да стане Божия майка. И когато този ден настъпва, Мария е поверена на грижите на доста по-възрастния й родственик Йосиф.
Празникът Въведение Богородично е един от дванадесетте големи християнски празници, почитан и от православните християни, и от католиците. Той поставя начало на Коледните пости и на зимните празници, а в народния фолклор предсказва метеорологичното време през следващата година.
Днес Света Богородица се приема за най-големият закрилник на семействата, на жените и на децата. Денят на християнското семейството се явява едно своеобразно завръщане към деня, в който едни родители доброволно предават своята дълго чакана и лелеяна рожба в служба на Господ. В православните храмове се изнася иконата, изобразяваща как невръстната Богородица пристъпва към своя приемник. А католиците получават Свето причастие.
След литургия семейството се събира у дома, около огнището или в помещението, което най-силно ги сплотява, а на трапезата се слагат вкусни гозби, топла погача и червено вино. Тъй като Денят на християнското семейство съвпада с Коледните пости е разрешена храна, която не е мазна или от животински произход. Позволени са и олио (зехтин) и риба, като по този начин се отчита значимостта на празника, събиращ заедно семейството както на Коледа. Вместо риба могат да се приготвят безгръбначни морски дарове (октопод, миди, скариди, калмари, рапани). Към питката можете да поднесете и мед. Следобед се посрещат гости, а масата остава нераздигана през нощта, за да може Света Богородица да се почерпи и да благослови къщата.
21 ноември е прекрасен повод да покажем на близките си колко много ги обичаме и колко много означават те за нас. Семейството е ценност, съумяла да съхрани народността и духовността ни през годините, затова го посветете на най-близките си хора и се заредете с много любов.

COMMENTS

WORDPRESS: 0