Вътрешният министър: Не може каналджия да сключва два пъти споразумение с прокуратурата

Вътрешният министър: Не може каналджия да сключва два пъти споразумение с прокуратурата

Опазването на границата трябва да е приоритет на всички институции в България, не само на МВР. Такава позиция изрази вътрешният министър Иван Демерджи

Опазването на границата трябва да е приоритет на всички институции в България, не само на МВР. Такава позиция изрази вътрешният министър Иван Демерджиев от Варна, съобщи Нова тв. “Всеки, който е в правомощията си, е длъжен да помогне. Това е национална кауза и проблем, не мой личен приоритет. Очаквам всяка българска институция да подходи максимално сериозно към решаването на този проблем”, каза вътрешният министър.
Той постави и няколко въпроса, относно охраняването и строежа на браздата. “Много интересни въпроси се задават за начина, по който се охранява границата. Но никой не си задава въпроса каква е оградата на тази граница. Защо за 10 години никой не обезпечи 110 км от 250 км на границата?, попита Демерджиев. “Никой не си зададе въпроса защо пътищата по границата не бяха оправени? Защо 2 000 гранични полицаи бяха съкратени и там се полага извънреден труд от сили на полицията и на армията?”, допълни още той.
Демерджиев е категоричен, че въпреки липсата на кадри “има добри резултати”. И направи сравнение: през 2021 г. са съставени три досъдебни производства за каналджийство в Бургас. За 2022 г. до февруари 2023 г. – те са 170.
“Не може да се сключват споразумения с по 5 месеца лишаване от свобода с човек, който два пъти сме залавяли за каналджийство”, категоричен е Демерджиев. “Ако му беше наложено адекватно наказание, ако не беше сключила прокуратурата споразумение с него, той нямаше да бъде на пътя и да превозва тези мигранти”, допълни той.
Демерджиев каза още, че тази седмица предстоят разговори за техническата помощ която ще получим от Европейската комисия.

COMMENTS

WORDPRESS: 0