Васильовден е!

Васильовден е!

Българската православна църква днес почита Св. Василий Велики (Васильовден). Свети Василий Велики е един от тримата отци на вселенската църква. Той б

Българската православна църква днес почита Св. Василий Велики (Васильовден).
Свети Василий Велики е един от тримата отци на вселенската църква. Той бил епископ в Кесария, Мала Азия, философ и писател във време на църковни раздори и новопоявяващи се ереси. Посветил живота си на добротворството и борбата с арианството – ерес, която отричала божественият произход на Исус Христос.
В народните представи Свети Василий предпазва от зли сили, магии, уроки и душевни заболявания. Помага да надмогнем скръбта и отчаянието, да се противопоставим на грешните желания.
Голяма част от ритуалите в навечерието на Васильовден са близки до тези на Бъдни вечер – отново се прикадява трапезата, стопанинът разчупва пита с пара и дава на всеки член на семейството, огънят трябва да гори през цялата нощ, а трапезата не се раздига. Най-важният обаче, характерен само за Васильовден е коленето на петел на прага на къщата. Вярва се, че той носи късмета – и в зависимост дали ще влезе или излезе от къщата, се гадае за следващата година.
Имен ден празнуват Васил, Василка, Вeсeлин, Вeсeлинa, Вeсeлa, Васко, Васка, Вълчо, Вълчан, Васа, Весо, Веса, Василия, Василена, Весела, Василий, Васияна, Васо, Влада, Властин, Властина, Властомир, Влайко, Ваца, Въло, Въла, Въто, Царена, Царил, Царила.

COMMENTS

WORDPRESS: 0