Унгарски митничари спипаха украинка с милиони долари и евро в куфари

Унгарски митничари спипаха украинка с милиони долари и евро в куфари

Украински граничари на Закарпатието "не са забелязали" изкарваните в куфари от Украйна 28 милиона долара и 1.3 милиона евро. Това съобщи в профила си

Украински граничари на Закарпатието „не са забелязали“ изкарваните в куфари от Украйна 28 милиона долара и 1.3 милиона евро. Това съобщи в профила си във Фейсбук бизнесменът Сеяр Куршутов, който обяви награда от 100 000 долара за главата на експрокурорката на Крим Наталия Поклонская.
Унгарските митничари обаче, на свой ред, са забелязали парите и след многочасова проверка, се е наложило сумата да бъде декларирана, съобщи Агенция Блиц.
„Онези, които вярват в случайности, искам да знаят, че в последно време, подобна услуга в митницата на Закарпатието струва между 3 и 7.5% в зависимост от сумата и равнището на клиента. В други западни региони ситуацията е по-зле“, написа той.
Той също публикува имената на занимаващи се с този занаят граничари и митничари.
„Пунктът Вилок на закарпатската митница. Началник – Безсмертний И.И. Старши на смяна ДМСУ – Худа Василий, старши инспектор – Буряк Богдан, главен инспектор – Симочко Валерий, инспектор – Кабал Михаил, инспектор – Самов Александр“, старши инспектор – Чейпиш Юрий“ – съобщи Куршутов.
От самата митница отказаха коментар пред УНИАН и заявиха, че „това е равнището на Държавната митническа служба“.
Според pravda.com.ua парите принадлежали на Анастасия Котвицкая, съпругата на милионера Игор Котвицки, смятана за „дясна ръка“ на Арсен Аваков, бивш министър на вътрешните работи и един от най-влиятелните политици в Украйна. Той бе едно от главните действащи лица на Евромайдана, създател и основен спонсор на неонацистките батальони Азов и Айдар.
Украинската преса се чуди как е възможно парите, превозвани от Котвицкая (тя заема длъжността ректор на Харковския фармацевтичен университет), да са открити само в Унгария, където е трябвало да бъдат декларирани.
От друга страна, Игор Котвицки определи информацията като фалшива, като твърди, че съпругата му е с него в Украйна и няма да замине за чужбина до следващата седмица.
Няколко активисти и доброволци от Полша , но също и от Украйна, се оплакват от ситуацията, в която някои митничари се опитват да спечелят пари през този период на войната, настоявайки за плащане на неформални данъци, включително преминаването на хуманитарна помощ.

COMMENTS

WORDPRESS: 0