Турската лира поскъпна след изявление на президента Ердоган

Турската лира поскъпна след изявление на президента Ердоган

Спря сривът на турската лира. Валутата поскъпна чувствително с 15% след като президентът Реджеп Ердоган оповести серия от мерки срещу обезценяването н

Спря сривът на турската лира. Валутата поскъпна чувствително с 15% след като президентът Реджеп Ердоган оповести серия от мерки срещу обезценяването на лирата. Тя приключи вчерашния ден с 20% по-висок курс, съобщава Ройтерс, цитиран от Фрогнюз.
Изявлението на Ердоган дойде вчера, но така и не станаха ясни детайлите около подготвяните от държавата мерки. Те включват гаранции на влоговете, което би окуражило турците да не обменят местните пари за чужда валута.
“От сега нататък, нито един наш гражданин няма да усети нужда да смени влоговете си в лири в такива в чужда валута. След като намалихме лихвения процент, ще видите как в рамките на няколко месеца инфлацията ще започне да пада”, заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган.
Преди изказването на държавния глава обаче лирата бе на историческо дъно от 18.4 лири за долар.
Донякъде влияние оказа и спадът на долара на световните пазари заради съмненията около приемането на големи инвестиционен план на Джо Байдън.
Въпреки повишаването на курса финансовите експерти предупреждават, че в Турция ситуацията не е под контрол.

COMMENTS

WORDPRESS: 0