Тревожно: Населението на България намалява с 17 души на час

Тревожно: Населението на България намалява с 17 души на час

Населението на България намалява с близо 410 души на ден или 17 души на час. Това съобщава директорът на Демографския институт към БАНИ акад. Петър Ив

Населението на България намалява с близо 410 души на ден или 17 души на час. Това съобщава директорът на Демографския институт към БАНИ акад. Петър Иванов пред в. „Труд.“
„На всеки 3 минути страната ни губи по един човек. Според сайта на ЦРУ България е на първо място в света, сред 230 страни, по намаляване на населението“, казва акад. Иванов.
Той припомня, че от 9 млн. население вече сме 6,8 млн. души, според проучване на ООН от юли тази година. Същото проучване казва, че към 2050 г. България ще загуби една четвърт от населението си. Прогнозите на Световната банка пък сочат, че през 2050 г. ще сме само 4,5 млн. души.
Предварителните данни от преброяването на населението, което се проведе през есента на 2021 г. показаха, че населението в България е 6,5 млн. души.
“На първо място по смъртност сме, защото сме в демографска катастрофа. Ние сме в клинична демографска смърт. В България смъртността през 2021 г. е 148 995 души, ражданията са 58 678. Естественият прираст в демографията е разликата между ражданията между умиранията. За България този прираст е отрицателен – минус 90 000 души”, заяви Иванов.
Той обясни, че българите, които живеят зад граница са около 2,5 млн. души и че всяка година страната ни напускат около 60 000 от сънародниците ни.
Ученият от БАНИ обясни, че сме с най-висок процент смъртни случаи от болести на сърцето. Втората причина са раковите заболявания.
Данните на НСИ показват, че за три десетилетия населението на България се е стопило с 1,5 млн. души.
Продължителността на живот у нас е средно 71,4 г. при 80 г. в европейските страни. На практика всеки месец изчезва по едно българско село. Ако демографската тенденция не бъде променена, не след дълго в страната ще живеят огромно количество пенсионери и малцинство работещи.
Демографско изследване на БАН – “Регионалните демографски дисбаланси в България”, вещае обезлюдяване на страната ни в следващите 20 г.

COMMENTS

WORDPRESS: 0