Трети ден на траур в Обединеното кралство

Трети ден на траур в Обединеното кралство

Обединеното кралство навлиза в трети ден на национален траур след кончината на кралица Елизабет Втора. Определена бе датата за държавното погребение н

Обединеното кралство навлиза в трети ден на национален траур след кончината на кралица Елизабет Втора. Определена бе датата за държавното погребение на бившия монарх – 19 септември. Скръбта по баба им събра отново внуците й Уилям и Хари.
Днешният ден изглежда няма да бъде толкова натоварен за новия крал Чарлз Трети, предаде БНР. Предварителната му програма предвижда среща в Бъкингамския дворец с генералния секретар на Общността на нациите – бившата Британска общност. По-късно пак в двореца той бъде домакин на завеждащите мисиите на страните, на които е държавен глава.
От понеделник обаче програмата отново става натоварена, тъй като Чарлз Трети и кралицата консорт Камила започват обиколка на отделните части на Обединеното кралство, започвайки от Шотландия. Съобщено бе, че премиерът Лиз Тръс ще придружи кралската двойка.
Също от утре започва придвижването на ковчега с тленните останки на Елизабет Втора от Шотландия към Лондон, като най-напред той ще бъде изложен за поклонение в катедралата „Сейнт Джайлс“ в Единбург. Самото погребение е насрочено за 19 септември от 11.00 часа в Уестминстърското абатство. От абатството съобщиха, че то ще затвори врати за посетители до деня на погребението.
На същото място през 1947 година кралицата се омъжи за принц Филип, а по-късно през 1953 година бе коронясана.
Британските медии разпространиха кадри от двореца Уиндзър на принц Уилям, съпругата му Кейт, принц Уилям и неговата съпруга Меган. Както коментира Скай нюз, двамата братя може да имат различия, но скръбта по тяхната баба ги събра отново. Медията разполага с информация, че принц Уилям е поканил брат си и Меган. Те са се срещнали с хора пред двореца и са разговаряли с тях. Скай нюз припомня, че дори и в най-трудните времена кралицата винаги е казвала, че Хари и Меган са част от семейството.

COMMENTS

WORDPRESS: 0