Сходна електорална картина като на последните избори. Това са най-общите изводи от декемврийското проучване на изследователски център „Тренд“. През декември се отчита рекордно нисък процент положителна оценка за работата на парламента – 9%, а над девет пъти повече, или 82% дават отрицателна оценка.

Малко над една четвърт (26%) пък оценяват положително работата на служебния кабинет. Сред всички партийни електорати отрицателната оценка за работата на правителството е по-висока от положителната. Изключение прави единствено БСП, сред чиито симпатизанти дяловете на положителна и отрицателна оценка са изравнени.

С най-критични оценки за служебния кабинет са симпатизантите на ГЕРБ и „Възраждане“.

Отрицателните оценки за работата на президента вече няколко месеца превишават положителните. През декември 42% дават позитивна оценка, а 46% негативна. Ерозията в положителната оценка спрямо президента се дължи най-вече на оттеглящите подкрепа в последните месеци привърженици на „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“.

Два месеца след предсрочните парламентарни избори електоралната картина в страната не търпи съществена динамика в сравнение с резултатите от вота през октомври.

ГЕРБ остава лидер с 25,8% от гласуващите. „Продължаваме Промяната“ държат второто място с 19,2% от гласуващите, на убедителна дистанция от ДПС (11,6%) и „Възраждане“ (11,3%). БСП запазва петото място с 9% подкрепа от гласуващите, следвана от „Демократична България“ с подкрепа от 7,3% и „Български възход“ (4%).