СЗО: Маймунската шарка не е глобална здравна криза в момента

СЗО: Маймунската шарка не е глобална здравна криза в момента

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че засилващото се разпространение на маймунска шарка в повече от 50 страни трябва да бъде внимателно набл

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че засилващото се разпространение на маймунска шарка в повече от 50 страни трябва да бъде внимателно наблюдавано, но засега няма основания да бъде обявявана глобална здравна криза, предаде Асошиейтед прес.
Кризисният комитет на СЗО обяви в събота, че много аспекти на заразата са „необичайни” и призна, че маймунската шарка, която е ендемична в някои африкански страни, е била пренебрегвана в продължение на години.
„Макар че някои членове изразиха различни виждания, комитетът реши единодушно да посъветва генералния директор на СЗО, че на този етап трябва да се определи, че заразата не представлява глобална здравна криза”, се казва в информацията от СЗО.
Въпреки това Световната здравна организация отбелязва „кризисния характер” на заразата и заявява, че контролът на разпространението ѝ изисква „интензивен” отговор.

COMMENTS

WORDPRESS: 0