Столтенберг отрече планове за изпращане на войници от НАТО в Украйна

Столтенберг отрече планове за изпращане на войници от НАТО в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че военният съюз няма планове да изпраща бойни подразделения в Украйна на фона на съобщенията, че

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че военният съюз няма планове да изпраща бойни подразделения в Украйна на фона на съобщенията, че някои западни страни може да обмислят изпращането на войски в опустошената от война страна, предаде Асошиейтед прес.
Столтенберг каза, че „съюзниците от НАТО предоставят безпрецедентна подкрепа на Украйна. Ние правим това от 2014 г. и я засилихме след пълномащабната инвазия. Няма обаче планове за разполагане на бойни подразделения на НАТО на място в Украйна“.
Председателят на словашкия парламент Петер Пелегрини каза, че Словакия няма да разполага войски в Украйна, съобщи Блиц.
Чешкият премиер Петър Фиала отказа да коментира, преди да замине за Париж и каза, че лидерите се срещат, за да обсъдят възможните варианти, но подчерта, че „Чешката република със сигурност не иска да изпраща войниците си в Украйна“.
Френският президент Еманюел Макрон вчера каза, че изпращането на западни войски на място в Украйна не бива да бъде „изключвано“ в бъдеще.
Въпреки че изключи предприемането на военни действия от страна на НАТО, Столтенберг заяви пред АП, че „това е война на агресия от страна на Русия срещу Украйна, която откровено нарушава международните закони. Съгласно международните закони Украйна, разбира се, има правото на самоотбрана и ние имаме правото да ги подкрепяме в отстояването на това право“.
НАТО предоставя на Украйна само несмъртоносна помощ и подкрепа като медицински консумативи, униформи и зимна екипировка, но някои членове изпращат оръжия и боеприпаси на двустранен принцип или групово, посочва АП.
Всяко решение за изпращане на войски би изисквало единодушна подкрепа от всички страни членки.

COMMENTS

WORDPRESS: 0