Спортният министър уволнява шефовете на тотото, работело на загуба

Спортният министър уволнява шефовете на тотото, работело на загуба

Цялото ръководство на Българския спортен тотализатор (БСТ) се променя. В понеделник освобождавам всички членове на съвета на директорите и изпълнителн

Цялото ръководство на Българския спортен тотализатор (БСТ) се променя. В понеделник освобождавам всички членове на съвета на директорите и изпълнителния директор. Това заяви министърът на спорта Радостин Василев на извънреден брифинг. Мотивите за решението са тежки проблеми с тотото и големи загуби през последните 6 години. “В последните 2 г. тотото било на печалба с 8 млн. лв. и 11 млн. лв. Тепърва ще бъдат анализирани договорите, сключени в последните няколко месеца от настоящото ръководство на тотализатора, „но с изпълнителния директор сме взели решение, че в дух на консенсус ще преминем към ново ръководство“, обясни спортният министър.
Той каза още, че след седмица ще съобщи и решението си за дружествата, стопанисващи големите спортни обекти – „Национална спортна база“, „Академика“ и „Сердика спортни имоти“.
Освен това предстои преструктуриране и масово освобождаване на служители на министерството, някои от които ще бъдат предадени на компетентните органи.
По думите му в последните години в българския спорт е имало големи безобразия, имало е и порочни практики. „Разговарял съм с премиера и министъра на финансите по този въпрос имам пълен картбланш. Станал съм министър именно затова – да въведа ред в тази система“, каза Василев.
„В понеделник освобождавам всички членове на съвета на директорите и изпълнителния директор (на тотото). Вече съм се договорил с тях, представили са ми част от документите. По първи мои анализи – изключително тежки проблеми в Българския спортен тотализатор“, каза Василев.
Изпълнителният директор на БСТ Любомир Петров беше назначен на поста през февруари 2020 г. от бившия министър на спорта Красен Кралев. Тогава в ръководството на тотото влязоха още бившите футболисти на „Левски“ Гошо Гинчев и Христо Йовов.
Василев даде пресконференция след срещата си с всички председатели на спортните федерации, на която с екипа му са представили начина на разпределяне на държавното финансиране.
„Повече пари по телефона с договорки с президенти на федерации няма да се раздават. Ако някой си мисли, че ще е както е било 12 години назад, се е заблудил“, заяви министърът.
Той добави, че не се притеснява от евентуалния натиск от страна на представители на федерации и на дружества. „Мина времето, в което някой някого може да плаши. И скоро някои хора ще го разберат“.
Изказването му дойде часове след острата реакция на председателя на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева. Тя заяви, че се е почувствала обидена от Василев по време на срещата с всички останали представители на федерации.
Министърът отвърна, че разказът на Раева е неверен и може да го потвърди чрез запис от срещата. Посочи също, че тя си е тръгнала по време на обсъждането с федерациите.

COMMENTS

WORDPRESS: 0