Спецпрокуратурата: Докладът по „Барселонагейт“ е по медийни публикации и без наредител

Спецпрокуратурата: Докладът по „Барселонагейт“ е по медийни публикации и без наредител

Специализираната прокуратура е изпратила две заповеди за разследване на Европейското бюро на България на Евроджъст. То е сезирало испанското бюро на Е

Специализираната прокуратура е изпратила две заповеди за разследване на Европейското бюро на България на Евроджъст. То е сезирало испанското бюро на Евроджъст. Вчера са получени 219 страници на испански език. В спешен порядък наблюдаващият прокурор е изготвил искане за превод на материалите, които са доказателство по българското законодателство. Когато преводите бъдат направени, ще дадем повече информация. Това стана ясно по време на брифинг на говорителят на Спецпрокуратурата Христо Кръстев във връзка с разследването по „Барселонагейт“, съобщават от Новини.бг.

Във връзка с разпространената информация в медиите от вътрешния министър, че в МВР са получили информация по т. нар. „Барселонагейт“ разследващите са изискали цялата информация, която е с краен срок 11 февруари, но все още не е получена.

От Спецпрокуратурата уточниха, че са получили от ДАНС 26 страници документи на английски език, за които обаче няма информация откъде са. „В тези страници има снимки и текст. Снимките са от медийни публикации в България и в Испания. Изискали сме информация кой е поискал тази информация и от кого е получена. Няма автор на този доклад“, уточни Кръстев и показа документа.

„Бойко Борисов е разпитан като свидетел“, обявиха прокурорите и уточниха, че експертизите са изготвени, а от колегите им в Испания е поискано и разкриване на банкова тайна.

„След като приключи разследването, ще кажем дали има извършено престъпление и какъв е прочитът на доказателствата“, добавиха магистратите от специализираната прокуратура.

„Очакваме официален превод от заклет преводач на тези 219 страници, които сме получили от Испания. Очакваме и превод на предоставените материали от ДАНС, които са едва 26 страници“, повтори говорителят на спецпрокуратурата.

Ръководителят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова добави, че се води проверка заради медийни публикации, защото темата е широко дебатирана. „Доказателства по делото и проверка следва да се извършват по реда на НПК. Не може да има две висящи производства за един и същ случай. За първи път виждам такъв доклад от ДАНС. Въобще не е ясно кой е авторът и какъв е произходът на самата информация. Въпреки това е възложен превод на материалите и проверка“.

Голяма част от преписката е секретна, стана ясно още от думите й.

COMMENTS

WORDPRESS: 0