Социалният министър обяви ръст на минималната работна заплата, все още не се знае с колко

Социалният министър обяви ръст на минималната работна заплата, все още не се знае с колко

Минималната работна заплата също ще се повиши с приемането на новия бюджет. Все още обаче не е ясно с колко. Това заяви Това заяви в ефира на БНТ мини

Минималната работна заплата също ще се повиши с приемането на новия бюджет. Все още обаче не е ясно с колко. Това заяви Това заяви в ефира на БНТ министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. Според него минималната работна заплата трябва да бъде обвързана със средното възнаграждение в страната.
Над 50% от пенсионерите или повече от един милион души са на минимална пенсия след увеличението в края на годината.
Средното увеличение на пенсиите от 25 декември е 12,5% или около 65 лв. на човек.
Социалният министър уточни, че за всеки пенсионер увеличението е различно в зависимост от осигурителния му статус. Целта е хората да не получават по-малко средства, отколкото получаваха с ковид добавката от 120 лв. през изминалата година.
„Изчисленията ни са такива, че да няма нито един пенсионер, който да получава по-ниска пенсия от това, което е получил през декември. И ако идентифицираме проблем при някоя от групите, която да е ощетена, ние ще коригираме този проблем“, каза социалният министър.
Според него ковид добавката е популизъм и не трябва да е част от пенсионната система.
От 25 декември 2021 г. всички пенсии се изчисляват по нов начин като коефициентът на тежест на всяка осигурителна година се вдига от 1,2 на 1,35. Социалната пенсия става 170 лв., а минималната се повишава от 300 лв. на 370 лв.
До юни е осигурена и ковид добавка по 60 лв. След това трябва да се търси решение как парите на възрастните да не намалеят със спирането на добавката, изтъкна социалният министър.
В „Денят започва“ Георги Гьоков се обяви за отпадането на тавана на пенсиите или поне за драстичното му повишение. Това обаче няма как да се случи тази година, поясни той.
След последното повишение на пенсиите около 34 000 души остават над тавана на пенсиите, което не е справедливо спрямо тях, изтъкна социалният министър.
Гьоков ще настоява таванът на пенсиите да вдига заедно с максималния осигурителен доход.
Минималната работна заплата също ще се повиши с приемането на новия бюджет. Все още обаче не е ясно с колко. Според Гьоков минималната работна заплата трябва да бъде обвързана със средното възнаграждение в страната.

COMMENTS

WORDPRESS: 0