Соченият за организатор на опита за преврат в Турция Фетхуллах Гюлен е бил откаран в болница

Соченият за организатор на опита за преврат в Турция Фетхуллах Гюлен е бил откаран в болница

Живеещият в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен е бил откаран по спешност в болница, съобщи турският вестник Джумхуриет. Като източник на инфо

Живеещият в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен е бил откаран по спешност в болница, съобщи турският вестник Джумхуриет.

Като източник на информацията вестникът цитира хаштага #Herkul-Nagme в Туитър, за който се смята, че принадлежи на движението на Гюлен, наричано ФЕТО. Съобщава се, че сърцето на Фетхуллах Гюлен е спряло. Лекарите са успели да го върнат буквално към живота. Личният лекар на Гюлен Суат Йълдъръм, за когото се твърди, че е неговият най-близък и доверен човек, положил огромни усилия, за да спаси проповедника.

Властите в Анкара обвиняват 81-годишният проповедник Фетхуллах Гюлен и неговото движение Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) в организиране на опита за преврат на 15 юли 2016 г, който имаше за цел да свали президента Реджеп Тайип Ердоган.

Фетхуллах Гюлен, д-р Суат Йълдъръм и други сподвижници на ФЕТО бяха осъдени от турски съд задочно на доживотен затвор. Анкара отдавна настоява пред Вашингтон да ѝ предаде Фетхуллах Гюлен, който живее в щата Пенсилвания, както и неговите сподвижници. Засега дипломатическите ѝ усилия остават неуспешни.

COMMENTS

WORDPRESS: 0