Служебният кабинет е подготвил проектобюджет за 2022 г.

Служебният кабинет е подготвил проектобюджет за 2022 г.

"Законът не упоменава какъв вид правителство трябва да подготви бюджета, но е постановил срокове. Затова служебният кабинет е подготвил негов базисен

„Законът не упоменава какъв вид правителство трябва да подготви бюджета, но е постановил срокове. Затова служебният кабинет е подготвил негов базисен план, по които парламентът да дебатира“, заяви служебният министър-председател Стефан Янев.

Янев, който е най-дълго заемащият поста, коментира още, че „версията на основния финансов документ на държавата за следващата година дава основните насоки – подпомагане на бизнеса и неговото развитие, и запазване на функционалността на социалната система“. Янев подчерта, че редовният кабинет ще има свободата да оформи бюджета така, че да може чрез него да изпълнява своите политики и приоритети. В момента първата политическа сила „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев води интензивни разговори с „Демократична България“, БСП и „Има такъв народ“ по управленските приоритети на редовен кабинет. Очаква се идната седмица да бъде конституиран и новият 47-и парламент.

Стефан Янев коментира още, че би обмислил покана за министър в новото правителство, ако я получи. Засега нямало оферта. Янев посочи и условие – че е съгласен с политиките, които се предлагат.

Служебният премиер съобщи, че ръководените от него две правителства са оставили анализ за актуалното състояние във всеки един сектор, като са дадени и насоки, какво може да се промени във всеки от тях. В отговор на въпрос, той каза, че резултатите от всички ревизии, направени по министерствата, са предадени на прокуратурата и органите на съдебната власт, като почти няма ведомство, което да не е пуснало сигнали до тях.

Стефан Янев заяви, че към момента никой не отправял покана към него за евентуалното му участие в следващ редовен кабинет.

Служебният премиер заяви още, че правителството подготвя промени в Закона за обществените поръчки, свързани с „ин хаус“ процедурите. Измененията ще бъдат предложени на 47-ото Народно събрание.По думите му казусът с възложените поръчки за строежа на отсечките на АМ „Хемус“, които все още нямат разрешителни, е не само законен, но и морален.

„Обещах да не налагам локдаун и го спазих. Ваксинацията не е задължителна, въпреки че мерките навеждат на тази мисъл. Хората обаче са достатъчно умни, за да разбират нещата“, коментира Янев по отношение на справянето на кабинета с ковид кризата.

Запитан за исканата оставка на здравния министър Стойчо Кацаров, той заяви, че това е по-скоро политически акт. „В случая правителството е назначено, екипът на Кацаров се справя доста добре в тази ситуация. Мненията са различни, варират в целия спектър. Няма да има министър, който да не бъде критикуван“, обясни премиерът.  „Въпросът с оставките е морален. В крайна сметка решенията, които се взимат, са колективни. Нямам притеснения или горчиво чувство, че нещо не е свършено. В търсене на баланса и чуването на всички мнения се взимат правилното решение. Може да не са идеални, но са взети колективно“, твърди Янев.

COMMENTS

WORDPRESS: 0