Слави: България продължава да е най-корумпираната страна в ЕС, но осъден политик няма

Слави: България продължава да е най-корумпираната страна в ЕС, но осъден политик няма

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов коментира новите имена в списъка "Магнитски". "За пореден път американските институции ни показаха как тр

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов коментира новите имена в списъка „Магнитски“.
„За пореден път американските институции ни показаха как трябва да работят българските. Много е тъжно, но е факт. За българите, санкционирани вчера по закона “Магнитски”, беше ясно отдавна, че има съмнения за мащабни корупционни схеми.
За американските власти обаче няма съмнения – те са категорични, че бившият министър на финансите Владислав Горанов е използвал поста си, “за да подпомогне подкупването на български държавни лица и лиши българската държава от данъчни постъпления в полза на български олигарси”. Американското разследване посочва и колко точно са пропуснатите данъчни постъпления – 600 млн.лв.
Днес партията на Горанов се отрече от него. Т.е. Владислав Горанов няма нищо общо с ГЕРБ, въпреки че в по-голямата част (над 5 години) от 10-годишното управление на ГЕРБ точно той получаваше доверието на партията за най-важното министерство – това, което управлява парите на цялата държава. Колко па да няма общо? Но така, де – след като преди Горанов остана без дом, днес остана и без партия.
За американските власти няма съмнения и за другото голямо име в санкционираните – “Румен Овчаров многократно е участвал в корупционни договори в сферата на енергетиката”, “получавайки подкупи и други облаги” и е “получил повече от 5 милиона евро в сметки в офшорни банки”.
У нас обаче срещу Румен Овчаров бяха прекратени дела заради изтекла давност, а условната му присъда по делото “Мини Бобов дол” този месец беше отменена. Между другото, след 16-годишен съдебен процес по източването на милиони от “Топлофикация-София”, тези дни беше оправдан и Вальо Топлото, който навремето написа прословутото писмо за помощ именно до “Р. Овч.”
2023 г. България продължава да е най-корумпираната държава в ЕС, но без нито един осъден политик за корупция.
И българските институции, и българската прокуратура отдавна трябваше да открият истината за санкционираните по “Магнитски” (и не само). Сега този скандал ни излага и пред света, и пред собствените ни възприятия за държавност. Трябва бързо и безапелационно да се реализира съдебна реформа и най-после да се свърши с тази липса на справедливост и с този срам“, пише Трифонов.
Часове преди този пост във Фейсбук, бе публикувана песен, осмиваща Кирил Петков и баща му в официалния Youtube канал на 7/8TV.

COMMENTS

WORDPRESS: 0