Шефът на „Борба с наркотрафика“: 220 кг кокаин годишно се консумират в България!

Шефът на „Борба с наркотрафика“: 220 кг кокаин годишно се консумират в България!

Около 220 кг кокаин годишно се консумират в България. Това разкри началникът на отдел "Борба с наркотрафика" в Агенция Митници" Стефан Бакалов в интер

Около 220 кг кокаин годишно се консумират в България. Това разкри началникът на отдел „Борба с наркотрафика“ в Агенция Митници“ Стефан Бакалов в интервю за Българската национална телевизия.
Той обяви, че най-масовият продукт в цял свят са канабис продуктите. Вторият по масовост на употреба сред наркотиците е именно кокаинът. Годишно се произвеждат около 2800 тона кокаин. „Задържанията на кокаин годишно са около 1900 тона и близо 1000 тона са на пазара. От тях около 350 тона са в Европа, около 200-220 кг се използват масово в България годишно“, заяви Стефан Бакалов.
Трафикът на наркотици в световен мащаб е динамичен и се движи по правилата на пазара, каза още той. В момента Европа е най-големият консуматор на кокаин, но той е много търсен и в някои държави в Близкия Изток и Азия, а там цената на наркотика е в пъти по-висока. Кокаинът си остава най-скъпата стока. Навлизат обаче по-масово и метаамфетаминът и фентанилът.
„Независимо от голямото количество задържан хероин у нас, факт е, че има спад на производството, на потреблението и на трафикирането му. Въпреки този спад обаче трафикът на хероин продължава, тъй като все още има потребители“, обяви митническият шеф.
Според него, основните потребители на хероин са в три региона – това са част от мигрантите в Европа, Русия и Близкия изток и Централна Азия. През нашата страна преминава част от един от маршрутите за трафикирането му.
Стефан Бакалов обясни, че подбирането на целите за проверка включва предварителна информация, която службите успяват да добият. Следва визуален анализ. Проверките с кучета е изключително важна част от работата, добави още той.
По думите му у нас има и лаборатории за производство на метамфетамини и амфетамини. Наскоро ГДБОП са разбили една от най-големите за метамфетамин.

COMMENTS

WORDPRESS: 0