Счетоводителка задигна 600 хил. лева за 9 години от фирмата, в която работела

Счетоводителка задигна 600 хил. лева за 9 години от фирмата, в която работела

Районна прокуратура-Враца внесе в съда обвинителен акт по дело за извършено престъпление по чл. 202, ал. 2, т. 1, вр. ал. 1, т. 1, вр. чл. 316, ал. 1,

Районна прокуратура-Враца внесе в съда обвинителен акт по дело за извършено престъпление по чл. 202, ал. 2, т. 1, вр. ал. 1, т. 1, вр. чл. 316, ал. 1, вр. чл. 309, ал. 1, вр. чл. 201, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК – присвояване на чужди парични средства в големи размери и съзнателно използване на неистински документи.
Обвиняемата Н.П. от 2003 г. работела като счетоводител на трудов договор с фирма „И. 53“ ЕООД. В длъжностното си качество тя отговаряла за цялостната дейност на счетоводството, за съставянето на балансите и счетоводните отчети, за спазване на законността при осъществяване на имуществените и паричните операции.
От създаването на дружеството тя била негов единствен счетоводител, изпълнявайки и функциите на касиер.
Управителят на фирмата И.И. имал безрезервно доверие към своя служител Н.П., разчитал на нейната лоялност и компетентност при организация на финансовата част на бизнеса му.
С течение на времето „И. 53“ ЕООД се утвърдило като водеща компания на пазарите, на които е работело. Обаче възходящата тенденция в развитието на фирмата била окончателно преустановена през 2017 г. – 2019 г., когато нейното финансовото състояние се влошило. Това принудило нейният управител да взема заеми от банки и приятели, за да не спре нейната дейност.
Търсейки причините за тези трудности, И.И. проявил по-задълбочено внимание върху дейността на счетоводителя Н.П. Той възложил извършване на вътрешен одит на счетоводната отчетност на фирмата за периода 2011 г. – 2020 г., при който били разкрити тежки нарушения на финансовата дисциплина, допуснати от материално отговорно лице – обвиняемата Н.П.
Било е установено, че тя присвоявала средствата на дружеството, като напълно съзнателно, целенасочено и трайно осъществявала системни нарушения на служебните си задължения, които предизвикали негативно влияние върху цялостната му дейност. Констатирани са и начините, по които Н.П. се разпоредила в собствена полза без разрешение на работодателя с паричните средства на дружеството. Освен ежемесечно превеждане в своя лична банкова сметка, тя периодично теглила различни суми на каса от сметка на фирмата без знанието и позволението на управителя, които не отчитала по надлежния ред и пряко присвоявала. С действията си обвиняемата причинила на дружеството имуществена вреда в особено големи размери.
Впоследствие И.И. прекратил трудовото правоотношение с Н.П. и инициирал образуване на гражданско дело с цена на иска 679 855,13 лева. Тази стойност представлява сборове от неправомерно отклонени, изтеглени и получени от нея средства. В рамките на производството между страните била подписана спогодба, с което ответницата е признала, че дължи на „И. 53“ ЕООД въпросната сума и направени разноски по делото в размер на 46 324,21 лева. Тя се задължила да ги изплати за срок от 180 месеца, но е внесла само няколко вноски на обща стойност 10 500 лева. След това преустановила окончателно плащанията.
Това принудило И.И. да образува изпълнително дело срещу бившия счетоводител на фирмата, а впоследствие и да подаде сигнал до прокуратурата за извършените от Н.П. злоупотреби.
Предстои делото да продължи в съда.

COMMENTS

WORDPRESS: 0