Сблъсъци пред Паметника на съветската армия в столицата

Сблъсъци пред Паметника на съветската армия в столицата

Напрежение пред Паметника на съветската армия (ПСА) днес, където се събраха противници на войната в Украйна и отбелязващи Деня на победата, който се ч

Напрежение пред Паметника на съветската армия (ПСА) днес, където се събраха противници на войната в Украйна и отбелязващи Деня на победата, който се чества в Москва.
В ранните часове днес фигура от монумента беше боядисан с помощта на дрон с цветовете на руското знаме – синьо и жълто. Пред паметника имаше група хора с плакат „Не предавайте Македония“. Един от тях заяви пред БНР, че в момента, в който са дошли официални лица, хората са били избутани.
„Най-мирно застанахме, както виждате, на плаката пише „Не предавайте Македония“, защото това са хората, които всъщност предадоха Македония. Дойдоха официалните лица, включително бивши общински съветници от БСП, депутати, употребиха сила срещу нас, докато ние си стояхме най-мирно с плакати… Вие виждате няколко счупени знамена, няколко скъсани плакати, всичко това беше, след като започнаха да ни удрят и да ни блъскат“, каза участникът.
Между двете групи прелетяха и взаимни обвинения във фашизъм.
На паметника бе и руската посланичка Елеонора Митрофанова. В словото си тя каза, че в момента тече опит за пренаписване на историята, като се сменят местата на жертвите и агресорите.
Изказването ѝ бе съпроводено от викове срещу нея.
Митрофанова беше начело на шествието на „Безсмъртният полк“ в София, което отбеляза 77-ата годишнина от победата. Сборният пункт беше пред Паметника на Незнайния воин, а шествието стигна до Паметника на Съветската армия.

Снимки: dnes.bg

COMMENTS

WORDPRESS: 0