САЩ са дълбоко загрижени заради изказването на Радев за Крим

САЩ са дълбоко загрижени заради изказването на Радев за Крим

Ден след балотажа на президентските избори посолството на САЩ в България разпространи специално изявление по повод думите на президента Румен Радев в

Ден след балотажа на президентските избори посолството на САЩ в България разпространи специално изявление по повод думите на президента Румен Радев в дебата с опонента Атанас Герджиков миналия четвъртък. В изявлението се казва, че това е предизвикало дълбока загриженост във Вашингтон. Освен това се съобщава, че това е било изразено пред властите в София и българското посолство в САЩ.

На дебата на 18 ноември Радев, който в неделя спечели нов 5-годишен мандат, след няколко пъти настояване да обяви позицията си за Крим каза: „В момента е руски, какъв да е?“.В петък той направи опит в Пловдив за уточнение след въпроси на журналисти, като каза: „Няма никаква драма, въпросът е ясен. Анексацията на Крим е в нарушение на международното право“. След което обаче допълни, че има нюанси в политиката и повтори: „Но в момента Крим е руски.“.

В днешното изявление на посолството на САЩ се казва:

„Съединените щати са дълбоко загрижени от неотдавнашните изявления на президента на Република България Румен Радев, в които той определя Крим като „руски“. Съединените щати, Г-7, Европейският съюз и НАТО винаги са били ясни и обединени в позицията си, че въпреки опита на Русия да го анексира и продължаващата окупация, Крим е украински.

Всички ние, в това число и България, декларирахме на срещата на върха по Кримската платформа през август, че Крим е неотделима част от Украйна и че ние не признаваме и няма да признаем руските опити да легитимират незаконното завземане и окупацията на полуострова.

През последните няколко дни ние изразихме нашето дълбоко безпокойство пред българските власти както във Вашингтон, така и в София.“

В петък сутринта в Киев бе извикан във външното министерство на Украйна посланик Костадин Коджабашев, за да му бъде заявено, че „думите на настоящия български президент не допринасят за развитието на добросъседските отношения между Украйна и България и рязко противоречат на официалната позиция на София в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на нашата държава в нейните международно признати граници“.

„Очакваме българският президент Румен Радев да опровергае изказването си вчера“, се казва още в съобщението за тази среща. Няколко часа по-късно президентът зае нееднозначна позиция.Според министерството в Киев посланик Коджабашев е уверил правителството на Украйна в „непоколебимата позиция на България за подкрепа на териториалната цялост на Украйна, включително Крим като неразделна част от територията на нашата държава, и усилията за деокупация на полуострова, в частност чрез участието на България в Кримската платформа“.

Европейската комисия заяви също, че „от гледна точка на ЕС и на всичките му 27 членки Крим е украинска територия, която незаконно е анексирана в нарушение на международното право от Русия“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0