Русия създаде първата в света назална ваксина срещу коронавируса

Русия създаде първата в света назална ваксина срещу коронавируса

Русия създаде първата в света назална ваксина за предпазване от коронавируса. Ваксината, която се впръсква в ноздрите, е създадена в център "Гамалея",

Русия създаде първата в света назална ваксина за предпазване от коронавируса. Ваксината, която се впръсква в ноздрите, е създадена в център „Гамалея“, където работят създателите на трите версии руска ваксина „Спутник“.
Все още назалната ваксина няма да се продава свободно, а ще се прилага само под медицински контрол в центровете, където се поставят инжекционните ваксини. Тя се прилага на два пъти през три седмици, на пациенти над 18 години, предаде БНР.
Създателите на ваксината поясняват, че, чрез впръскването в носа се постига висок праг за създаване на трите вида антитела, които защитават човешкото тяло от коронавируса .
При клиничните изследвания с пациенти-доброволци, изцяло неваксинирани, нито един не е получил странични действия.
Според един от създателите, вирусологът Анатолий Айнщейн, най-добрия вариант на защита от COVID е комбинираното прилагане първо на инжекция ваксина, а след това назалният вариант. Според министъра на здравеопазването на Русия Михаил Мурашко назаналната ваксина е възможно най-сполучливото решение при реваксинация.

COMMENTS

WORDPRESS: 0