Румен Радев: Няма пряка заплаха за сигурността на България

Румен Радев: Няма пряка заплаха за сигурността на България

Военната операция на Русия в Украйна е абсолютно недопустима. Към момента няма пряка военна заплаха за България. Това заяви президентът Румен Радев сл

Военната операция на Русия в Украйна е абсолютно недопустима. Към момента няма пряка военна заплаха за България. Това заяви президентът Румен Радев след края на срещата на държавните институции при държавния глава.
„Възможни са прекъсвания на газовите доставки и снабдяването с хранителни продукти. Работим по осигуряване на алтернативни трасета и доставки. Работим за кибирсигурността на България. Ще работим в рамките на НАТО. Текат вече разговори“, заяви Румен Радев и добави, че
4 000 наши сънародници в Украйна са поискали евакуация и помощ от България. „Ще направим възможното да помогнем не само на тях, но и на всички други наши сънародници в Украйна, които се обърнат към нас. Продължаваме да участваме във всички колективни формати на НАТО и ЕС“, заяви още държавният глава.
„Българските институции работят координирано. Първи приоритет е да осигурим безопасен сухопътен транспорт, за да приемем големия брой хора, които искат да напуснат Украйна. Ще се използват празни хотели, където могат да бъдат настанени“, заяви премиерът Кирил Петков.
„Осъждаме остро действията на Руската федерация. България ще бъде партньор, който ще говори в един глас с ЕС и НАТО. Ще направим всичко възможно за сигурността на страната“, категоричен бе Кирил Петков.

COMMENTS

WORDPRESS: 0