Румен Петков: Има договорки за биолаборатории у нас, като тези в Украйна

Румен Петков: Има договорки за биолаборатории у нас, като тези в Украйна

Председателят на АБВ Румен Петков алармира за договорки за изграждане на биолаборатории у нас, по подобие на украинските. Според медийни информации, к

Председателят на АБВ Румен Петков алармира за договорки за изграждане на биолаборатории у нас, по подобие на украинските. Според медийни информации, които се облягат на обявление във федералния регистър за обществени поръчки и договори на САЩ, се казва, че лабораториите ще бъдат базирани в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) в София и ще провеждат изследвания във Военно-медицинска академия (ВМА) и НЦЗПБ, съобщиха от пресцентъра на партията. В документа се уточнява, че програмата включва изследвания върху хора и животни, но не се посочва какви точно дейности ще бъдат извършвани, нито какви конкретни вируси и бактерии ще бъдат изучавани.
Румен Петков подчерта пред медиите в Пловдив, че при заплаха от изграждане на такъв тип съоръжения в България последствията за обществото ни ще бъдат страшни. Затова въпросът ще бъде поставен на държавното ръководство – с каква институционална санкция, на какво основание са водени тези преговори и какви са конкретните параметри.
Председателят на АБВ каза още, че начинанието протича извън знанието на българското общество. Затова е необходимо разследване на случая, а докато трае то, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова трябва да бъде отстранена от поста си.

COMMENTS

WORDPRESS: 0