Рязък скок на новозаразените с коронавирус отчете Гърция

Рязък скок на новозаразените с коронавирус отчете Гърция

Гърция отново отчита рязък скок на заразените с коронавирус. Страната запазва изискването за COVID сертификат. Експерти предупреждават, че рискът не е

Гърция отново отчита рязък скок на заразените с коронавирус. Страната запазва изискването за COVID сертификат. Експерти предупреждават, че рискът не е отминал, съобщи БНР.
Не е отминал рискът от коронавируса въпреки премахването на част от мерките, предупреждават лекарите от Съвета за контрол на пандемията.
Статистиката отчита, че в последните две седмици броят на новозаразените на дневна база се е увеличил с 63%, като премина 20 000 случая, а най-много са на остров Крит.
В областите до границата с България също има леко повишаване на темпа на разпространение на вируса, но в очакваните граници, според информация на здравното министерство.
Повечето от заразените са носители на вариант Омикрон 2, който бързо се разпространява сред младите хора и преди всичко в училищата, където не се спазва стриктно здравният протокол, коментират експерти.
Съществува опасение, че бежанската криза ще увеличи заразените, а здравното министерство предлага ваксина на украинците, които влизат в Гърция.
Гръцките здравни власти не обсъждат засега премахване на здравния сертификат и тест за влизане на закрити обществени места.
Чужденците, които не са ваксинирани и желаят да посетят ресторант, магазин или друго закрито обществено място, си правят бърз антигенен тест в аптеките, като цената падна на 5 евро.

COMMENTS

WORDPRESS: 0