Разследват акушерка за смъртта на новородено бебе в Търговище

Разследват акушерка за смъртта на новородено бебе в Търговище

Окръжна прокуратура – Търговище поема работата по досъдебно производство във връзка със случай на причинена тежка телесна повреда на новородено в болн

Окръжна прокуратура – Търговище поема работата по досъдебно производство във връзка със случай на причинена тежка телесна повреда на новородено в болнично заведение в града след като бебето е починало.
Това съобщиха от Апелативна прокуратура – Варна.
Първоначално разследването се ръководеше от Районна прокуратура – Търговище и беше образувано по чл. 128 от НК. В хода на работата по случая се установи, че се касае за деяние по чл. 134 от НК – причиняване на телесна повреда поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на висока опасност. Акушерка, изпълнявала служебните си задължения, във времето, когато се е случил инцидента, е привлечена към наказателна отговорност.
Към настоящия момент, деянието ще бъде преквалифицирано като престъпление по чл. 123 от НК – причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на висока опасност.
С оглед новата квалификация, делото се възлага на следовател от Окръжния следствен отдел. Назначена е допълнителна комплексна съдебно – медицинска експертиза за установяване механизма на нанесената телесна повреда, довела до смъртта на новороденото.
Работата по изясняване на случилото се продължава под надзора и ръководството на Окръжна прокуратура – Търговище.
Снимката е илюстративна

COMMENTS

WORDPRESS: 0