Разкриха източване на Здравната каса

Разкриха източване на Здравната каса

Рехабилитационно лечебно заведение е отчитало неизвършена медицинска дейност на пациенти по клинични пътеки, съобщиха от МВР, цитирано от БТА. По тоз

Рехабилитационно лечебно заведение е отчитало неизвършена медицинска дейност на пациенти по клинични пътеки, съобщиха от МВР, цитирано от БТА.
По този начин – чрез фалшиви документи, болницата е получавала неследващи финансови средства от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
Схемата е установена в хода на разследване, предприето от служители на отдел „Икономическа полиция“ в Главна дирекция „Национална полиция“.
Според данните от проверката, осъществена на 4 декември тази година, от икономическите полицаи и контролни екипи на НЗОК, престъпната схема е прилагана от 1 януари 2022 г. до 30 юни 2023 г., като в този период общо са отчетени 5 681 хоспитализации от лечебното заведение. Част от пациентите са били еднократно приемани за рехабилитация, но от лечебното заведение са отчитали две или повече хоспитализации. Друга част от „пациентите“ са гостували в хотели в същия град и на две близки балнеоложки селища, а личните им данни са били използвани от заведението за отчитане на неизвършена медицинска дейност.
По предварителни разчети стойността на клиничните пътеки, по които най-често са били отчитани хоспитализациите, са в размер на 391 и 487 лева, предаде още БТА.
Извършена е съвместна проверка в лечебното заведение с контролните органи на НЗОК и са събрани данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс – медицински документи с невярно съдържание и неоснователно получени суми от НЗОК. Проверката продължава.

COMMENTS

WORDPRESS: 0