Разбиха престъпна група педофили, задържани са 21 мъже

Разбиха престъпна група педофили, задържани са 21 мъже

Столични полицаи задържаха 21 мъже по досъдебно производство под надзора на Софийската районна прокуратура, съобщиха от МВР. Действия по разследванет

Столични полицаи задържаха 21 мъже по досъдебно производство под надзора на Софийската районна прокуратура, съобщиха от МВР.
Действия по разследването започнали през септември миналата година, когато служители на СДВР се самосезирали от публикации с информация за мъже, които се представят като „ловци на педофили“. По изготвената справка от извършената проверка, Софийска районна прокуратура е образувала досъдебно производство за престъпление по чл. 155 а от НК.
Подробности за успешната операция бяха оповестени днес от комисар Стойно Цветков, началник отдел „Разследване“ при СДВР и прокурор Невена Зартова, административен ръководител на Софийска районна прокуратура.
От информацията в интернет пространството за мъже, представяли се като „ловци на педофили“ е изяснено, че те развиват дейност от 2020 година. В обявите те се представяли за малолетни и непълнолетни момчета и момичета и отговаряли на интересуващи се от тях мъже в мрежата, като си уговаряли срещи. Във всеки един от случаите педофилите знаели, че пишат и уговарят срещите си с деца. На място се появявали „ловците“, които правели записи на всяка среща. Посредством записите е установена самоличността на голяма част от интересувалите се от непълнолетни и впоследствие те са задържани.
На 14 март, при специализирана полицейска операция, проведена на територията на София и няколко областни дирекции от служители на СДВР, са задържани 21 мъже, на възраст от 22 до 76 години. В хода на досъдебното производство са извършени множество действия по разследването, разпити на свидетели, над 30 претърсвания на адреси и МПС-та, обиски. Намерени и иззети са множество мобилни телефони, сим карти, таблети, настолни и преносими компютри, рутери, камери, филмови ленти, фотоапарати, различни носители на цифрова информация – CD, външни хард дискове, флаш памет, а също и тефтери със записки.
След доклад в Софийска районна прокуратура, на всички задържани са повдигнати обвинения, че чрез информационна и съобщителна технология – сайтове за запознанства и мобилно приложение, са събирали информация за малолетни и непълнолетни лица с цел престъпна дейност по чл. 155 а от НК.
Наложени са им мерки „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Работа по случая продължава.

COMMENTS

WORDPRESS: 0