Рамазан Байрам е

Рамазан Байрам е

Днес мюсюлманите в цял свят празнуват Рамазан Байрам, познат още и като Шекер Байрам. Това е празник на разговяването в чест на приключването на пости

Днес мюсюлманите в цял свят празнуват Рамазан Байрам, познат още и като Шекер Байрам. Това е празник на разговяването в чест на приключването на постите през месец Рамазан – деветия месец от мюсюлманската година (хиджра).
Байрамът продължава от 2-ри до 4 май.
Празникът се чества от 624 г. Той няма постоянна дата, тъй като хиджра по същество е лунен календар, отчитащ точно 12 обиколки на Луната около Земята и има 354 дни (33 години по хиджра съставляват 32 слънчеви години).
Едномесечното постене (саум или оруч) е много сериозно изпитание за мюсюлманите, тъй като налага пълно въздържане от храна, напитки, съвокупление и пушене от появяването на зората до залез слънце (ифтара). Според тяхната религия това е „средство да се постигне божията любов и човек да се научи да подчинява страстите и желанията си, да се бори с изкушенията“. Говеенето поражда у мюсюлманите дух на социална принадлежност, на единство и братство, на равенство пред Аллах. Социалният резултат е, че богатите с гладуването си макар за един месец съпреживяват целогодишното битие на бедните и това ги подтиква към благотворителност.
За всеки праведен мюсюлманин празникът е съпричастност към общата радост на едноверците. Празникът за мюсюлманите на първо място е прощаване с благословените дни на месец Рамазан, когато на всеки мюсюлманин е предоставена добра възможност да се извиси духовно, да усмири страстите си посредством спазването на постите, да прояви по-голям стремеж към благочестие, да окаже помощ на нуждаещите се.
В деня на празника мюсюлманите извършват ритуално измиване, обличат празнични дрехи и бързат към джамията за колективна молитва, която започва рано сутрин.
След това вярващите си разменят поздравления, ходят на гости на по-възрастни и навестяват болни или канят гости на празнична трапеза. Задължително е най-напред децата да поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях.

COMMENTS

WORDPRESS: 0