Радев: В президентската институция не е постъпвал доклад от ДАНС

Радев: В президентската институция не е постъпвал доклад от ДАНС

В президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС по темата за експулсирането на 70 руски дипломати и служители. На Съвета по сигурност към МС

В президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС по темата за експулсирането на 70 руски дипломати и служители. На Съвета по сигурност към МС, проведен на 9 юни, тази тема не фигурира в предварително обявения дневен ред. Тя е повдигната вътре за обсъждане по принцип, но по нея няма взето решение, заяви президентът Румен Радев на брифинг в испанската столица Мадрид.
Той уточни, че при завръщане на представителя на президентската институция и споделяне как е протекъл Съветът, от президентството е изпратено писмо към секретаря на Съвета по сигурност към МС с въпрос за взетите решения. Отговорът е: Няма прието гласувано решение на този съвет.
Това ясно показва, че явно решенията на правителството се вземат по някакъв паралелен механизъм, каза президентът.
Дори да бъде в оставка правителството носи отговорност за своите действия, каза президентът.
Последствията може да са във всички посоки и много сериозни, най-вече за дипломатическата ни мисия в Москва. По този начин не може да се вземат решения в изпълнителната власт по един толкова важен въпрос. Отговорността лежи изцяло в изпълнителната власт, нищо, че тя е в оставка, каза Радев.
Във връзка с връчването на мандатите, той съобщи, че винаги преди да се изпратят официални писма към ПГ има съгласуване по телефона за удобното за двете страни време. Такова съгласуване беше направено с всички партии в неделя, след това съгласуване бяха изготвени писмата в понеделник сутринта и съгласно графика бяха изпратени. Какви са причините тези партии да не се явят на консултации не мога да спекулирам, подчерта Радев. Важно е партиите да се отнесат с цялата отговорност към мандатите, които ще бъдат връчени. Ако вървим към варианта избори, ако отидем на този вариант, избори преди 15 септември не са целесъобразни. Важно е да има възможно най-голяма избирателна активност. Може да прецените два месеца назад кога най-рано може да приключи връчването на мандатите. Важно е и мнението на партиите, заяви още президентът.

COMMENTS

WORDPRESS: 0