Радев към БСП: Новото управление има нужда от силен социален вектор

Радев към БСП: Новото управление има нужда от силен социален вектор

Обществото ни, за съжаление, е дълбоко разделено социално, с растящи неравенства и бедност, в резултат на порочен управленски модел до момента, и се н

Обществото ни, за съжаление, е дълбоко разделено социално, с растящи неравенства и бедност, в резултат на порочен управленски модел до момента, и се надявам, че вие ще имате сериозен принос в решението на тези проблеми. Защото новото управление има нужда от силен социален вектор. Такива са очакванията на обществото от БСП. И намирам там поле за много работа в новото правителство от страна на БСП. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към БСП в началото на консултациите с парламентарната група на левицата.

БСП винаги е заставала против беззаконието и диктатурата в интерес на огромното мнозинство от хората, а не на малки овластени групи на задкулисието и корупцията, и хилядите социалисти доказаха това на изборите, заяви президентът Румен Радев. Той напомни, че двете служебни правителства са дали възможност за стабилизация в условията на криза, скъсване с пороците на миналото, за сформиране на нов тип управление от хора с различни политически възгледи. Високо ценя оценката, която дадохте на това правителство, когато преди няколко месеца предложихте то да остане и редовно.

Подходът към съставяне на коалиционно правителство може да бъде положен на тази основа – за излъчване на ефективно и устойчиво правителство. Надявам се, че оценявате извършеното до момента и ще дадете своя принос то да бъде продължено.

За успеха на бъдещото управление е изключително важен въпросът за законността и справедливостта. Неведнъж съм споделял, че проблемът в прокуратурата е както системен, така и личностен, и за мен е важно да знам до каква степен споделяте това и какво сте готови да предложите за решаването и на този проблем, обърна се Радев към БСП.

Проблемът е системен и независимо от това, как се казва главният прокурор, трябва да се ограничат правомощията му. Да се закрият специализираната прокуратура и съд. Ние сме ясни и последователни във волята си за промяна на съдебната система, отговори лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Ние разбираме отговорността на момента, отговорността, която се очаква от нас, заяви Нинова. Положихме усилия в разговорите с партньорите, дадохме своята експертиза и воля за промени, допълни тя.

Нинова напомни, че са разделили мерките на две – спешни, за справяне с трите кризи – икономическа, здравна и социална, и дългосрочното им виждане за промяна на досегашния модел на управление и дълбоки реформи в различни сектори.

Ще положим докрай усилия да има редовен кабинет и работещ парламент. За нас най-важно е да започнем веднага работа по приемане на бюджета. Да да се подпомогне икономиката и да се стабилизира здравната система. Всичко това трябва да намери своето изражение в една бюджетна политика.

По-рано днес държавният глава разговаря с представители на „Продължаваме промяната“, ГЕРБ и ДПС. А утре са срещите му с „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Възраждане“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0