Радев и Иванов в спор за правителство, военната помощ и модернизацията на армията

Радев и Иванов в спор за правителство, военната помощ и модернизацията на армията

Партиите в Народното събрание са призвани да излъчат мнозинство за съставяне на редовно работещо управление. Както знаем, тук няма малки и големи парт

Партиите в Народното събрание са призвани да излъчат мнозинство за съставяне на редовно работещо управление. Както знаем, тук няма малки и големи партии, защото отговорността е обща. От последните избори хората не гласуваха доверие на нито една политическа сила сама да управлява, напротив – парламентът е фрагментиран и това прави усилията за излъчване на мнозинство един труден, но не невъзможен процес. Това заяви президентът Румен Радев пред представителите на „Демократична България“. Те са шестата партия, с която държавният глава провежда консултации за съставяне на правителство, съобщи dnes.bg.
„Пред парламента стоят и много други важни задачи – по ПВУ, по неотложни закони, по попълването на органи, които работят с членове с изтекъл мандат. Следя със загриженост това, което се случва в последните дни в НС, и ми се струва, че не това очакват българските граждани. И това, което чакаме всички – консолидация за успешна формула на управление, отива в друга посока – на нарастване на конфронтацията, на противопоставяне и чертане на нови разделителни линии, каза още Радев.
Крайно критичен съм към Вашите призиви да се разоръжим на прага на войната, преди да се въоръжим с нова техника, която да усвоим, допълни президентът.
„В създалата се ситуация правителството може да бъде съставено трудно. Аритметиката показва, че трябват не по-малко три партии. За да бъде стабилно трябва конструкция и приоритети. Ясно е, че българската система върви към раздробяване. Ключът ще бъде диалогът и търсене на форми за сътрудничество, но е много важно това да не е безпринципно“, заяви от своя страна съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.
Иванов посочи, че сред техните основни приоритети са съдебната реформа и разумен икономически курс.
„Ние не сме сред мандатоносителите, опиваме се да бъдем конструктивни. Измененията в ИК, които бяха анонсирани, показаха, че не са извлечени уроците. Всички трябва да се успокоим и да си припомним какъв е дневният ред“, каза още той.
Иванов посочи, че тяхната цел по темата с оръжията за Украйна е била политическата власт да получи подкрепа от НС и да прецени какво може да се даде.
„Конфликтът е част от дългосрочна политика на Путин по реконструиране. Способността да покажем, че носим съюзническа отговорност е много важна“, добави Иванов.
„Солидарността е изключително важна, тя е стожер на единственото в Алианса и на неговите способности да реагира при кризи. В продължение на месеци проповядвахте тезата, че модернизацията на армията трябва да се обвърже с предлаганите на българско въоръжение на Украйна, за да получим друго, НАТО-вско. Какво стана, и какво получиха подобни държави в този смисъл“, попита Радев.
„Тук сме за консултации за правителство, но ще обсъдим и този въпрос, отговори Христо Иванов. Никога не сме казвали, че първо даваме, после получаваме оръжия. Лошото е, че поредица от правителства отказаха да са активни, затова НС трябваше да вземе решение. То дава инструментариум изпълнителната власт да бъде по-активна. И съм удовлетворен от това решение, министърът на отбраната каза, че не може да дадем самолети. Искам аз да попитам, – щом такова решение ще ни вкара във война, както твърдите, – не считате ли, че такава информация трябваше да бъде основа за свикването на КСНС, на който да ни запознаете с всичко това“, попита Иванов. Много други страни предоставиха военна помощ, и очевидно не са във война.
„Още през февруари превантивно свиках КСНС по тези въпроси“, контрира Радев. „Пет часа тук се убеждавахме, че трябва да се ускори модернизацията на въоръжение ни сили, направил съм 4 КСНС по тези въпроси, резултатите всеки път са очевидни. Модернизацията не търпи аматьорски процеси, тя изисква гаранции, а не лозунги. Изисква професионализъм, а не пустословие“, добави Радев. „Въоръжените сили са изключително сложен механизъм, имат свързани елементи и подсистеми. С един месец това не може и няма как това да стане, допълни президентът. Вие 8 месеца управлявахте в условията на криза и война. Какво направи Вашето правителство за тази модернизация. Сега се обвинява служебното правителство“, възмути се Радев.
„Министерството на отбраната трябва да подготви и внесе съответните проекти, а това не беше направено достатъчно добре. Забавянето е многогодишно“, коментира Иванов. „Именно ние настоявахме в коалиционното споразумение да се заложат разходи за отбрана от минимум 3%. Искате да оспорите наши тези, които не сме имали, нито за зенитните ракети С-300 и бойните самолети. МО трябва да прецени какво може да се предостави. Учуден съм малко от този разговор г-н президент, защото мисля, че сме съмишленици по отношение на модернизацията на армията“, добави съпредседателят на „Демократична България“. „Не сме атакували ръководството на МО. Излишно е да се проявява тази свръхчувствителност по отношение на ръководството на МО, ние с него работим добре. Путин има интерес от една разединена Европа, за да налага волята си. След 24 февруари колкото и късно да е, ние трябва да застанем на страната на Украйна и да не плашим хората“, добави Иванов.
„Всякакви празни думи по отношение на сигурността не помагат“, добави Радев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

COMMENTS

WORDPRESS: 0